2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Itthon13 milliárdba kerül az afganisztáni misszió bővítése

13 milliárdba kerül az afganisztáni misszió bővítése


Hende CsabaBár az előző kormányfő az új kabinet kontójára ígérte meg az afganisztáni magyar békefenntartó misszió létszámának bővítését, Magyarország teljesíteni fogja a NATO-val szembeni vállalásait és kötelezettségeit - jelentette ki honvédelmi miniszter a Koszovóból hazaérkező katonák visszatérése alkalmából tartott ünnepségen Szolnokon.

Hende Csaba a szolnoki helikopterbázison rendezett eseményen újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a Bajnai Gordon volt kormányfő ígéretében szereplő 200 újabb katona kiküldése mintegy 13 milliárd forintjába kerül Magyarországnak. Ennek fedezetét azonban az előző kormány nem biztosította, így ez a feladat a jövő évi költségvetést terheli majd.
Ugyancsak a jövő évi költségvetést terheli több mint 20 milliárd forint, az összeg az előző ciklusban halmozódott fel a katonai objektumok őrzésének rendezetlen számláiból - mondta a miniszter, jelezve, októberig a honvédség összes cégének átvilágítása befejeződik. Mint mondta, várhatóan előkerül még néhány "csontváz a szekrényből", különös tekintettel arra, hogy a vizsgálatok eddigi részeredményei között is akadnak "elgondolkodtató" adatok.
Az MH KFOR kontingens 2. váltásának úgynevezett visszafogadó ünnepségén a tárcavezető beszédében méltatta a féléves koszovói kiküldetésből augusztus folyamán hazatért 211 katona munkáját. Azt mondta: "sikerrel elvégezték feladatukat, sokszor többet is annál, mint ami kötelező lett volna számukra". A KFOR a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő.
A külszolgálat ma a magyar haderő legkomolyabb, legnehezebb és legfelelősségteljesebb kihívásai közé tartozik - jelentette ki a tárcavezető. A kormányváltás óta eltelt száz napban elkezdődött a honvédség átalakítása, melynek célja, hogy alkalmassá tegyék az állományt a haza fegyveres védelmének ellátására. Ehhez a munkához pedig szükség van a missziókban részt vett, arra felkészített és ott az "íróasztal mellől megszerezhetetlen" tapasztalatokat gyűjtő katonákra - hangsúlyozta.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite