2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nagyvilág15 halott, 20-an súlyos állapotban a hamis vodka miatt

Tizenötre emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban


Tizenötre emelkedett szerda délutánra a metilalkohol-mérgezés következtében meghalt személyek száma Csehországban - közölte a cseh közszolgálati televízió a regionális egészségügyi hatóságok legfrissebb adataira hivatkozva.

rendőrségi autó

A Novinky és az iDnes hírportálok szerint a kórházakban több tucatnyi személyt kezelnek mérgezéssel, s mintegy 20 ember állapota válságos, többen eszméletüket vesztették, illetve megvakultak. A köztelevízió kommentátora azt mondta, hogy az áldozatok száma nem tekinthető véglegesnek. Az összesített kimutatásból kitűnik, hogy Csehország 14 régiójából (megye) eddig kilencet érint az alkoholmérgezési hullám.

Miután a legtöbb halálesetet a morva-sziléziai régióban jegyzik, a média szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a pancsolt italok eredetét ott kell keresni. A hatóságok és a rendőrség vizsgálatai azonban eddig nem vezettek eredményre, s továbbra sem tudni, honnan származik a metilalkoholt tartalmazó vodka és a borókapálinka. Az üggyel kapcsolatban eddig két személyt vettek őrizetbe, s kihallgatásuk folyamatban van.

A kormány szerdán válságstábot hozott létre, amely központi szinten foglalkozik a problémával. Hasonló válságstábot működtet a rendőrség és néhány régió is. Leos Heger egészségügyi miniszter szerint az óránként romló helyzet alapján a kormány azt mérlegeli, hogy esetleg egy időre betiltja a szeszkimérést.

A hatósági vizsgálatok egyelőre nem derítették ki a mérgezett alkohol eredetét. Az élelmiszer-ellenőrzési hivatal több mint 200 ellenőrt küldött Morvaországba, akik sorra ellenőrzik a boltokat és a piacokat. Országszerte több helyen is találtak pancsolt alkoholt, s több üzletet és vendéglőt az ellenőrök bezártak.

Petr Necas miniszterelnök felszólította az illetékes minisztereket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést a további halálesetek megakadályozására.

Az első metilalkohol-mérgezést múlt csütörtökön jelentették a morva-sziléziai Karviná városból, majd Prerovból, Havírovból és Frydek-Místekből. Az illetékes hatóságok és a sajtó is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak ellenőrizetlen vagy gyanús eredetű tömény italokat, s ne vásároljanak italokat különféle kioszkokban és a piacokon.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite