2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye1956 - Futással, emlékműavatással emlékeznek Nógrád megyében

1956 - Futással, emlékműavatással emlékeznek Nógrád megyében


Salgótarjánban jubileumi emlékfutást szerveznek, Hugyagon emlékművet avatnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezéseken Nógrád megyében.

1956salgótarján


Salgótarjánban az önkormányzat és a Pofosz Nógrád megyei szervezete közösen szervezi az ünnepséget, amely vasárnap reggel koszorúzással kezdődik a megyeháza falán elhelyezett emléktáblánál, majd kora este a művelődési központ színháztermében tartott városi ünnepélyen adják át az '56-os emlékérmeket. Ott Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján polgármestere és Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) megyei elnöke mond beszédet. A Zenthe Ferenc Színház társulata a Mindig új élet lesz a vérből című színpadi játékot mutatja be.


Délelőtt már 25. alkalommal rendezik Salgótarjánban az október 23-i emlékfutást, amelyet negyed évszázada a Salgótarjáni Erdély-Kör szervez. A támogatók között van az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága is. A hagyományoknak megfelelően óvodások, általános és középiskolások mellett felnőttek is részt vesznek az emlékfutáson váltóban, illetve családi futást is indítanak. Tavaly 2143 futót regisztráltak az eseményen.

1956salgótarján01


Hugyagon emlékművet avatnak csütörtökön a község emlékparkjában. A régi, tönkrement fa kopjafa helyén állíttatta fel az önkormányzat saját forrásból a 175 centiméter magas, az 1956-ban meggyilkolt két nemzetőr parancsnok, Hadady Rudolf és Hargitai Lajos arcképét és a lyukas zászlót ábrázoló márvány emlékművet.


A salgótarjáni acélgyár dolgozóiból szervezett nemzetőri fegyveres csoport vezetőit 1956. december 11-én letartóztatták, majd 13-án hajnalban a Budapesti Központi Bíróságra vitték volna őket, de Hugyagnál mindkettőjüket kiszállították a gépkocsiból a karhatalmisták. Ezután a két fiatalembert szinte a felismerhetetlenségig összeverték, majd több lövéssel agyonlőtték. Az Erdélyből érkezett Hadady Rudolf 33, a bajai származású Hargitai Lajos 28 éves volt. A faluban 2008-ban alakítottak ki emlékházat abban az épületben, ahol megkínozták őket.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite