2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye1956 - Szabadtéri kiállítást nyitottak Salgótarjánban

1956 - Szabadtéri kiállítást nyitottak Salgótarjánban


Megnyitották a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítását csütörtökön Salgótarjánban, amely az 1956-os sortüzek áldozatainak állít emléket.

szabadterikiallitassalgotarjanban

A Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítása az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án. MTI Fotó: Komka Péter


Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján polgármestere a Múzeum téri rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a forradalmat és szabadságharcot, illetve az azt követő megtorlást a művészet erejével lehet igazán átélhetővé tenni.


Az alkotók a művészet eszközeivel teszik újraélhetővé 1956 azon napjait, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért - mondta.
A polgármester hangsúlyozta: annak a mondatnak, hogy nem felejtünk, és nem akarunk felejteni a szüleink, a nagyszüleink miatt, csak akkor van értelme, ha nem engedjük felejteni a következő generációt sem, ha tovább adjuk a tudást.


Ezért közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos eseményeit és emlékhelyeit - mondta Fekete Zsolt. A politikus kitért arra, hogy az 1956-os sortűz helyszíne, a December 8. tér emlékeztet Salgótarján történetének meghatározó eseményére, sorsfordító tragédiájára.


A város önkormányzata a Pofosz országos elnökségével közösen indítványozta a tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság pedig támogatta és a kormány elé terjesztette a kezdeményezést - közölte.

szabadterikiallitassalgotarjanban1

Szemadám György képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja beszédet mond az MMA szabadtéri kiállításának megnyitóján az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án. MTI Fotó: Komka Péter


A polgármester köszönetet mondott a Magyar Művészeti Akadémiának és a kiállító képzőművészeknek, hogy a tárlaton látható alkotásaikkal segítenek megidézni a történelmet. A tárlatot Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja nyitotta meg. A nagyméretű kültéri installáció formájában látható művek a tizenkét dicsőséges napnak és a sortüzek áldozatainak állítanak emléket.


Mosonmagyaróvár után 12 napig látható majd Salgótarjánban a tárlat. Salgótarjánban december 8. városi gyásznap. 1956-ban ezen a napon dördült el a 46 halálos áldozatot követelő sortűz. A központi megemlékezést kora este tartják a December 8. téren.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite