2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Itthon1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon

1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon


A MTA Szeizmológiai Intézete szerint 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon, mint szombaton kora este.

oroszlany_szeizmograf_full


Az MTI szerkesztőségébe sok helyről telefonáltak azzal, hogy érezték a földrengést, amely a Richter-skála szerint 4,8 erősségű volt. Többen arról számoltak be, hogy megmozdult alattuk az ágy vagy a fotel, recsegett a padló vagy összecsörrentek a poharak a polcokon. Többen azt mondták, olyan volt, mintha kihúzták volna alóluk a széket.


Budapesten nemcsak a budai kerületekben, hanem Pesten is több helyen érezték a rezgést. Telefonáltak a Ferencvárosból, a XIII. kerületi Róbert Károly körútról is, itt a beszámolók alapján úgy tűnt, hogy inkább csak a magasabb épületekben érezték a rengést. Fejér megyéből több településről is jelezték, hogy a földrengés erejétől a lakásokban a szekrények megmozdultak, a csillárok kilengtek. A rengéseket Veszprémben, és Balatonalmádi térségében is érezték.


Földmozgást észleltek Délnyugat-Szlovákiában is: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban. Károkról nem érkezett jelentés. A rengés után percekkel a Facebook közösségi portálon szinte azonnal megjelentek a földrengést észlelő üzenetek.


A földrengés után egy órával már külön Facebook-csoport alakult, "Földrengés 2011" címmel, amelynek rövid idő alatt több mint 700 tagja lett. Sokan itt is beszámoltak arról, mit éreztek a rengéskor. Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek, este 22 óra 29 perckor, károkról nem érkezett jelentés. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen volt, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.


Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. A legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én a Veszprém megyei Berhidán volt, akkor a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt.


4,8-as erősségű földrengés volt Dunántúlon>>>


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite