2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Itthon2006 ősze miatt megrendült az állampolgárok jogállamba vetett hite

2006 ősze miatt megrendült az állampolgárok jogállamba vetett hite


tvostromA 2006 őszén történtek tragikus következménye, hogy az állampolgároknak megrendült az állam iránti bizalma illetve a jogállamba vetett hite - olvasható a jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentésében.


A jelentés szerint a 2002-2010 közti két kormányzati ciklus során a legaggasztóbb az, hogy az állam még a legkirívóbb és legnyilvánvalóbb esetekben sem vizsgálta ki a történteket, illetve nem nevezte meg az ügyek konkrét felelőseit. Sőt, mint írják, korlátozta az események feltárására alkalmas jogállami ellenőrzés lehetőségét, a legsúlyosabb esetekben pedig előzetes intézkedéssel (azonosítószám hiánya) tette lehetetlenné a bűncselekmények elkövetőinek megtalálását és felelősségre vonását.
A jelentés szerint 2002 és 2010 között a politikai szabadságjogok gyakorlóival szemben az állam több esetben jogsértő módon lépett fel, sorra tiltottak meg törvényesen bejelentett rendezvényeket, az állam képtelen volt különbséget tenni az alkotmányos alapjogok békés gyakorlása, illetve a véleménynyilvánítás jogellenes formái között, és még utóbbiak elleni fellépés eseteiben is sokszor eltért az arányosság törvényi követelményétől.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke a testület szerdai utolsó ülését követően, újságírók előtt, a vizsgálat kézzelfogható eredményei közé sorolta, hogy ügyészségi nyomozásra adhat okot Bene László volt országos rendőrfőkapitánynak, illetve Rudi Zoltán volt MTV-elnöknek az albizottság előtt tett nyilatkozata. Mint mondta, Bene László nyilatkozatából egyértelművé vált, hogy Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "védelme alatt állt".
A jelentés az MTV-ostrom mellett foglalkozik a 2006. szeptember 18-22. között a főváros utcáin történtekkel, ezzel összefüggésben Gulyás Gerely úgy fogalmazott: "példátlan rendőri brutalitás" volt tapasztalható akkoriban, a gyülekezési jog sérelme a rendszerváltozás óta soha nem volt ilyen súlyos, mint 2006 őszén.
A 2006. október 23-án történtekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a Kossuth téri tüntetés feloszlatása - ma már jogerős bírói ítélet szerint is - jogellenes volt, továbbá ma már egyértelműen megállapítható, hogy a rendőrség "rátolta" a Kossuth téri oszlatás miatt tiltakozókat a Fidesz éppen akkor befejeződött nagygyűlésére.
A kormánypárti képviselők szavazatával elfogadta a jelentést a "főbizottság", az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának szerdai ülésén. A jelentés azonban nem tartalmazza a 2006 őszét megelőző, illetve az azt követő időszak jogsértéseire vonatkozó megállapításokat. Ezeket ugyanis az elfogadott munkamegosztás alapján Gaudi-Nagy Tamásnak (Jobbik) kellett volna elkészítene, de a képviselő még az albizottság reggel 9 órakor kezdődő ülésére sem nyújtotta be azt. Az albizottság fideszes, KDNP-s és LMP-s tagjai tehát ezen részjelentés nélkül fogadták el a jelentést és így terjesztették azt a főbizottság elé.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite