2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád Megye2010 a bringázás éve Salgótarjánban

2010 a bringázás éve Salgótarjánban


kerékpár versenyA Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesületre sosem volt jellemző az inaktivitás, de az idei év várhatóan magasra teszi majd a saját maguk elé felállított mércét is. Nézzük időrendben, mit is kínálnak nekünk a nógrádi megyeszékhelyen, ami két keréken abszolválható.


Az egyikről - pontosabban csak annak egy negyedéről - már le is maradtunk, mivel a 4 futamból álló Hegyikerékpáros Városi Bajnokság sorozata már megkezdődött, az első futamot Reitinger Gábor (Vitalitás SE) nyerte.

Az egyesület idén 16. alkalommal rendezi meg a sorozatot, 1995 óta ez idáig 61 versenyt rendeztek ezen „kategóriában". A kupafutamokhoz képest rövidebb távú versenyek elsődleges célja a tehetségkutatás és a versenylehetőség biztosítása az amatőrök számára, de természetesen a különálló elit futamot itt is presztízs-küzdelem jellemzi.

Amiről még biztosan nem késtünk le azonban, az a május 2-ai V. Tarján Kupa. Az országútisoknak az Amatőr Kupa ötödik állomását is jelentő eseményen korosztálytól függően 27 vagy 81 kilométer lesz a penzum. A Salgótarjántól keletre húzódó útvonalon Mátraszelét és Kazárt érintik majd az indulók, a 27 kilométerből értelemszerűen egyet vagy hármat kell majd abszolválni. A kedvezményes előnevezés április 26-áig tart a versenyre, utána már a csak az esemény napján, a helyszínen lehet regisztrálni. Kedvezményes előnevezésre a hétvégi Péti Nagydíjon is lesz lehetőség, az egyesület csapatsátránál várják a versenyzőket.

A következő dátumunk is májushoz kötődik - ha az eseményt egészében nézzük, akkor 22-23. napjaihoz, ha kerékpáros szempontból, akkor a 22.-hez. Miről is van szó? Az országos kék-túrának van egy „leágazása", mely az észak-magyarországi (egykori) nehézipari településeket köti össze, „Kohász - Kék" néven. Miskolcról (Diósgyőrből) indulva, Ózd és Istenmezeje érintésével Salgótarján lesz a cél, két keréken és két lábon. Hegyikerékpárosoknak várhatóan elegendőnek kell lennie fél napnak a 129,6 kilométer és a hozzá tartozó 3250 méter szintkülönbség teljesítéshez, itt 12 óra a szintidő. Két lábon azonban vélhetően tovább fog majd tartani, gyalogosan 32 óra 30 perc áll rendelkezésre - a rendezvény része a MSTSZ Nemzeti Bajnokságának is. (Gyalogosan egyébiránt lesz lehetőség 70, 25 és 10 kilométeren is teljesítménytúrázni.) A rendezvény kuriózumnak számít, legutóbb a jelzés felfestésének 30. évfordulóján, 2000-ben került megrendezésre. Bővebb információ itt érhető el.


Júniusban egy komplex hétvégével invitálnak mindenkit Salgótarjánba. A hónap 6. napján lehetőség lesz túrázásra (akár kerékpárral, akár gyalogosan), valamint a Városi Bajnokság 2. futama is ekkor kerül megrendezésre. Ezen esemény várhatóan az augusztusi nemzetközi XCO futam pályájának egy részén kerül lebonyolításra. A túrákat nézve gyalogosan a Medves Gyöngyszemei 10 és 20 elnevezésű és távú, családi jellegű teljesítménytúrákon lehet indulni, míg a montisokat a Negyven Hegyben Egyben várja - 35,5 kilométeren. Ez utóbbi rajtideje úgy lett kialakítva, hogy aki a Városi Bajnokságon elindul, az is végigtekerhesse „levezetésképpen" a teljesítménytúrát - remek kerékpáros programot alkotva erre a vasárnapra.

Augusztus 8-án hazánk egyetlen C1-es minősítésű hegyikerékpáros eseménye, a Merida - Salgótarján Kupa kerül megrendezésre a nógrádi megyeszékhely környékén. A pontos helyszín a tavalyi Országos Bajnoksághoz hasonlóan ismét az eresztvényi Salgó Hotel környéke lesz. A C1-es verseny pályája várhatóan a tavalyi verseny nyomvonalára támaszkodik majd, abban kisebb változások azonban még kialakulóban vannak. Az eseményt megelőző szombaton, azaz augusztus 7-én ismét lesz amatőr futam, melyen csak licenc nélküliek mérhetik majd össze erejüket - már a nemzetközi verseny pályáján.


Idén a sűrű nyár miatt szeptember elejére, pontosan ötödikére tolódott el a Karancs Királya elnevezésű esemény, mely egyben a Városi Bajnokság harmadik fordulóját is jelenti. A hillclimb időfutamon 4,7 kilométer alatt 440 méter szintkülönbséget kell leküzdenie annak, aki felkapaszkodik a Palóc Olümposzra, azaz a 729 méter magas Karancsra. Az idén negyedszer megrendezésre kerülő esemény eddigi három „királya": 2007. - Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE), 2008. - Szécsi Tamás (Bringabanda SC), 2009. - Béla Attila (LTV - Merida Racing Team).

 

2010-04-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite