2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Itthon2011: Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása

2011: Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása


nyugdíjasJövőre megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása, ennek elemeként megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság és a nők már 40 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetnek. A nyugdíjasok emellett januártól 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a jövő évi jelentősebb változásokat ismertető közleményében arra emlékeztet, hogy a kormány a nyugdíjrendszer átalakításával megszünteti a magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalásokat, a munkavállalók pedig választhatnak: az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy a magánnyugdíj-pénztárakhoz csatlakoznak.


Utóbbi esetben 2011. január 31-ig kell nyilatkozni, amiről a munkáltatót is értesíteni kell, míg az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők számára az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét és a magánnyugdíj-pénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását.


A tárca szerint a kormány célja, hogy megszüntesse az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiányát, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba terelje, és így megvédje a jelenlegi és a későbbi nyugdíjasok nyugdíját.
A minisztérium hangsúlyozza, hogy a kabinet kizárólag a nyugdíjak kifizetésére és az "elmúlt 8 évben elszabadult államadóság" csökkentésére használja fel a nyugdíjjárulékból származó bevételeket.
A kormány korábbi ígéretének megfelelően lehetővé teszi, hogy 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehessen - olvasható a tájékoztatásban.


A jogosultsági időbe beleszámít a kereső tevékenységgel járó jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő legfeljebb nyolc évig, míg a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő édesanyáknak elegendő 30 év jogosultsági időt igazolniuk.
A tanulmányi idővel, illetve a munkanélküli ellátással telt éveket nem veszik figyelembe a kedvezményes nyugdíj meghatározásakor.


A tárca számításai szerint 2011-ben 18-24 ezer nőt élhet az említett lehetőséggel, ha az érintettek 75-100 százaléka igénybe veszi a felkínált kedvezményt.
A minisztérium kiemeli továbbá, hogy a jelenlegi nyugdíjasok 2011-től infláció fölötti, vagyis 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite