2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
Kultúra2011 Liszt Ferenc emlékév lesz

2011 Liszt Ferenc emlékév lesz


A Liszt Ferenc emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget kínál arra, hogy Európa-szerte bemutassák a zeneszerző munkásságát.

Liszt Ferenc


Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója 2011-ben az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Az emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget kínál arra, hogy Európa-szerte bemutassák a zeneszerző munkásságát - hangzott el az emlékév programjait beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Liszt születésnapján, pénteken tartottak Budapesten.

Mint azt Rubovszky Rita, a nagyszabású programokat koordináló Hungarofest ügyvezetője kiemelte, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés eredményeképp, nehéz költségvetési helyzetben nyílik alkalmuk, hogy Lisztet az ország "márkanevévé" emeljék.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára megerősítette: a kormányzat kiemelt feladatának tartotta a feltételek biztosítását. Hozzátette, számos olyan helyén megfordult Európának, ahol koncentráltan készülnek Liszt ünneplésére Párizstól Isztambulig, de még Moldvában is.

Beszámolt arról is, hogy az UNESCO a magyar nemzeti bizottság javaslatára Lisztet a világ legjelentősebb, 2011-ben megünnepelendő személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is kilátásba helyezett.
Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (NFZ) együtt a magyar Liszt-év nagykövete, rámutatott Liszt személyiségének kettősségére: a külvilágban páratlanul sikeres zongoravirtuóz volt, akinek kevéssé ismert művek népszerűvé tételét köszönhették a kortársak a zongoraátiratok révén. Másfelől magába forduló alkotó, aki a zeneszerzésben korszakos jelentőségű művekkel mutatott utat és hatott Richard Strausstól Rahmanyinovon és Berliozon át Dvorákig és Bartókig. A Liszt-évben - tette hozzá - rávilágíthatunk az életpálya rejtett útjaira.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője kiemelte: az emlékév programjai Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni. Az eseményeket, amelyek sora az NFZ január 22-i ünnepi hangversenyével indul, öt fő téma köré csoportosították: Lisztet mint ünnepelt világsztárt, zongoravirtuózt, magyar világpolgárt, keresztény gondolkodót és mint zenepedagógust mutatják be.

A magyarországi programok mellett számos külföldi eseményre is készülnek: 2011 januárjában Londonban koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. Bayreuthban - ahol az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja is található - minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz júliusban Liszt egyetlen operája, a Don Sanche bemutatója, amelyet először a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én láthat a közönség. Az előadás mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg, a Liszt-Wagner-leszármazott Katharina Wagner rendezésében.

A Liszt-év egyik kiemelkedő eseménye a Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day lesz, amelynek keretében 2011. október 22-én, Liszt születésnapján Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is kiveszi részét az alapító-névadó ünnepléséből - közölte Batta András rektor, hozzátéve: ez az egyetlen olyan akadémia, amelynek létrehozásában a zeneszerző személyesen vett rész, kijelölve azt az utat, amelyen haladnia kell az intézménynek.

Liszt nemcsak hatalmas újító volt, hanem a mesterségbeli megalapozottság hirdetője is - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy ezért mesterkurzusokat szerveznek, amelyekhez koncertek is kapcsolódnak, és ezeket a "mobil projekteket" külföldi partnerakadémiáknak is ajánlják.

A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a Liszt és Európa című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ez alkalomból egy másik Liszt-Wagner-leszármazott, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál is több Liszt-programmal készül, például Fekete Gyula Excelsior! című operájának ősbemutatójával, a Magyar Állami Operaházban, a dalszínházzal együttműködve.

Eckhardt Mária, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont főtanácsosa arról számolt be, hogy a Krisztus oratórium egy tételének facsimile kiadása mellett még két Liszt-kiadvány lát gondozásukban napvilágot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite