2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
Autó2012-től lesz kapható a magyar csodaautó

2012-től lesz kapható a magyar csodaautó


Az idei év ötven legjobb találmánya közé került az őriszentpéteri Antro csoport lábbal hajtható autója, melynek szériagyártása 2012-ben kezdődhet meg, ára 3 és fél millió forint alatt marad.

antro


Az őriszentpéteri Antro csoport egy készülőben lévő környezetkímélő autóját is a 2010-es év ötven legjobb találmánya közé sorolta a tekintélyes amerikai Time magazin.
Az Antro több járművet készít az igényeknek megfelelően. Az autó megoldást kínál a CO2 kibocsátás csökkentésére és a kőolajfüggés mérséklésére is. Emellett a járművek mennyiségi csökkenését is szolgálja azáltal, hogy míg ma átlagosan 1,2-1,5 fő ül egy autóban, addig egy ilyen autó esetén kifizetődőbb a telekocsival történő utazás.


A SOLO és a DUO minimális tömegének és légellenállásának köszönhetően a mai autók energiaszükségletének negyedével beéri.
Szén-dioxid kibocsátása max. 4,5-6,3 kg/100 km (a mai legkorszerűbb autóké 9-14 kg/100km). A növényi olaj, alkohol, vagy szintetikus megújuló üzemanyagok elégetésekor pedig annyi szén-dioxid szabadul föl, amennyit a növény a fejlődésekor már megkötött az agroenergetikai körfolyamatban. Hibridhajtásával dinamizmusa és sebessége eléri a hagyományos autókét, így a közúti forgalomba teljesen beilleszkedik.


A SOLO rendkívül könnyű, tömege nem éri el a 350 kilogrammot, a háromszemélyes járműben elfér egy pótülés is és mindössze 1,8 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.


A DUO-ban legfeljebb hat személy utazhat, hossza 4,8 méter, fogyasztása 2 és fél liter alatt marad. A tervek szerint a high-tech anyagú és technológiájú autók szériagyártása 2012-13-tól indul és a termelés felfutásával a nyugati autómárkák alsó középkategóriás típusaival megegyező áron kerül majd piacra. Mai árakon kb. 3-3,5 millió Ft.
A keleti gyártók alacsony áraival úgy lesz képes versenyezni, hogy a relatív jelentős bekerülési pluszköltsége kb.: 40-50 000 km használat alatt megtérül.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite