Tizedik alkalommal rendezik meg vasárnap a Zenthe Ferenc Emléknapot Salgótarjánban.

A Kossuth-díjas színművészt, a város szülöttjét díszpolgárrá választották a nógrádi megyeszékhelyen, emlékét idén koszorúzással és színházi előadással idézik meg születése 102. évfordulóján – közölte az MTI-vel a szervező salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház kommunikációs- és marketing menedzsere.

Horváth Kármen tájékoztatása szerint délelőtt 10 órakor koszorúzási ünnepséget tartanak Zenthe Ferenc szobránál Salgóbányán, ahol Dániel Zoltán alpolgármester és Simon Lajos, a színház igazgatója mond beszédet.

A program ugyancsak Salgóbányán a Geocsodák házában folytatódik, ahol Moliere Kényeskedők című szatíráját mutatja be a bujáki Rigófészek Társulat Máté Krisztián rendezésében.

Salgótarján önkormányzata a művész szülőhelyén, Salgóbányán 2006-ban emlékparkot alakított ki, ahol két évvel később szobrot állított. Egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban a felújítást követően Zenthe Ferenc tiszteletére emlékszobát rendeztek be. Születésnapján ünnepli saját születésnapját a róla elnevezett salgótarjáni színház is.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgóbányán. 1941-ben lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, 1952-től a budapesti Madách Színház színművésze volt.

Olyan romantikus vígjátékokban kapott főszerepet, mint a 2×2 néha 5, vagy a Mese a 12 találatról. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt Jób lázadása. Játékfilmben utoljára 2004-ben a Magyar vándor című filmben szerepelt.
Az 1963-ban készült Tenkes kapitánya után több sorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ, a katona, a Bors és a Szomszédok című teleregény. Szerepelt a Magyar Rádió Szabó család című rádiós telenovellájában, és gyakran szinkronszínészként is dolgozott.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. 1997-ben Kossuth-díjat adományoztak neki.

2006. július 30-án hunyt el, sírja a Farkasréti temetőben található.

Forrás: MTI