ipoly

Losonc  Város Önkormányzata és az Ipoly Túra Egyesület/ Balassagyarmat/  május 1.-én különvonatot szervez „Nógrádi Gyors” néven Balassagyarmatról  Losoncra , amely szédítő 30 km/ óra sebességgel száguld majd végig az Ipoly völgyén és vissza – mint a vihar.

A különvonat megszervezésének a célja ,annak bemutatása,hogy még működőképes a 130 éves Ipoly völgyi vasútvonal,sőt járható is Losoncig.

Az Ipoly völgyi vasút megmentésére szerveződött polgári együttműködés  tagsága szeretné elérni azt,hogy a vonal végállomása Ipolytarnócról a történelmi végállomásra Losoncra kerüljön,a vasúti vonalat felújítsák és ennek keretében állítsák helyre a Drégelypalánk és Ipolyság között is a vasúti összeköttetést is a hiányzó 6,3 km-en.

Az Ipoly völgyi vasutak megmentésére szervezett  polgári együttműködésbe belépett mind a  4 Ipoly völgyi város és  mintegy 22 kistelepülés az Ipoly folyó mindkét partjáról.

Céljainkat támogatja a Szlovák Köztársaság Közlekedési Minisztériuma, az erre a célra szervezett konferencián a szlovák miniszterelnök üdvözletét és támogatását  is tolmácsolta az illetékes államtitkár.

Kezdeményezésünket támogatják mindkét ország vasúttársaságai és a civilszervezetek az Ipoly mentén.

Az együttműködés keretében partneri kapcsolatba lépett a két történelmi nógrádi megye székhely   – több mint 70 év után –  Balassagyarmat és Losonc városok önkormányzata azzal a céllal,hogy testvérvárosi kapcsolatba lépjenek a későbbiekben.

Ebből az alkalomból a különvonaton kívül egy sport és egy túra kerékpáros csapat indul az 1.Kerékpár múzeum elől  Balassagyarmatról  2×50 km-es távon Losoncra és vissza,valamint megnyitásra kerül  Losoncon a Zsinagóga kiállító terében  az 1.Kerékpár Múzeum „ Kerékpár történeti kiállítása”

Losoncon ezen a napon felavatásra kerülnek  Európa  Uniós finanszírozású új kerékpár utak,a városszéli tó partján  egész napos majális lesz kulturális és sport programokkal.

Magyarországi fellépők is lesznek a rendezvényen, ahol a hangulatot a Kackiás Verklis és a korabeli ruhába öltözött Velocipéd Team csapata erősíti nagy kerekű kerékpárokkal.A „Nógrádi gyors” utasai is részt vesznek a majálison.

Szeretettel  látjuk utasainkat ,a sport és túra bringásokat , a régi biciklik kedvelőit és minden érdeklődőt Losonc városában 2022.május 1. – i majálisunkon!

 

Forrás: Ipoly Túra Egyesület