A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt a Balassagyarmati Járásbíróságon egy 30 és egy 28 éves férfival szemben, akik az „unokázós” módszerrel becsapott idős sértettektől vettek át több millió forintot – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

Az eljárás során ismeretlenül maradt, magukat hozzátartozónak vagy ügyvédnek kiadó személyek 2021. nyarán telefonon azzal keresték meg az idős sértetteket, hogy csomagszállítást vállaltak, ám az egyik csomagban kábítószer volt, ezért elfogták és megverték őket, így pénzre van szükségük az ügyvédi költségek fedezésére, vagy mert pénz nélkül letartóztatásba, illetve börtönbe kerülnek, megverik őket. A telefonos csalók a sértetteknek azt mondták, hogy a pénzért az egyik barátjukat küldik el, eseténként azt is kérték, hogy a vezetékes telefon zsinórját is vágják el, vagy törjék össze a híváshoz használt mobiltelefont.

A 30 éves vádlott feladata az volt, hogy az összegek 10-20%-a fejében a pénzt elhozza a sértettektől, majd a 28 éves vádlott telefonos irányítása alapján meghatározott személyeknek kellett azt átadnia.

Mivel a hívó fél a helyzetet úgy tüntette fel, mintha a sértettek szerettei életveszélyben lennének, ők nem haboztak akár milliós összegeket is feláldozni, és átadták a vagyonukat az autóval érkező vádlottnak, egy esetben a sértett bankkártyáját és az ahhoz tartozó pin-kódot is átadta a csalóknak.

A banda 2021. május 20. és 2021. június 8. napja között országszerte 11 idős embert csapott be, alkalmanként több százezer forinttól közel négymillió forintig terjedő összegeket és aranyékszereket csaltak ki tőlük.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a két vádlottal szemben több rendbeli csalás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, mindkettejükkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy több millió forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, emellett a járásbíróság vagyonelkobzást is alkalmazzon velük szemben.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség