Aki ittasan járművet vezet elfogadhatatlan kockázatot vállal, valamint saját és mások életét is veszélyezteti!

 

Balassagyarmaton intézkedtek 2022. május 12-én 16 óra 46 perckor a járőrök egy gépjárművel közlekedő 51 éves szlovák állampolgárral szemben, akinek alkoholteszterrel történő ellenőrzése pozitív értéket mutatott.  A Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőrei 2022. május 13-án 22 óra 40 perckor a Budapesti úton ellenőriztek egy gépkocsival közlekedő 67 éves férfit. A férfi légalkoholmérővel történő vizsgálata szintén pozitív eredménnyel zárult.

Az egyenruhások a két férfit a rendőrkapitányságra további mintavételre előállították, és a sofőrök ellen járművezetés ittas állapotban vétség miatt indult büntetőeljárás.

Személygépkocsival közlekedett egy 47 éves nő 2022. május 14-én 19 óra 45 perc körül Erdőkürtön, amikor egy lakóház behajtójához kanyarodó személygépkocsit jobbról megelőzte és az útpadkára lehaladt, ahol nekiütközött egy optikai terelő oszlopnak és több lakóház beton gépjármű behajtójának, majd a vízelvezető árokban állt meg. A gépkocsi vezetője és gyermek utasa megsérült. A nő alkoholteszterrel történő ellenőrzése pozitív eredménnyel zárult, akinek vezetői engedélyét a helyszínen elvették és vele szemben is büntetőeljárást indítottak járművezetés ittas állapotban vétség gyanúja miatt.

Érsekvadkert belterületén haladt 2022. május 12-én 6 óra 45 perc körül kerékpárral egy 65 éves nő, amikor az egyik útkereszteződésben az „Elsőbbségadás kötelező” és a „Kerékpárút vége” közúti jelzőtáblák ellenére nem adott elsőbbséget a neki balról érkező személygépkocsinak és annak nekiütközött. A baleset következtében a kerékpáros megsérült.

Egy 66 éves férfi közlekedett ugyanezen a napon a reggeli órákban személygépkocsival Salgótarján irányába, amikor a lucfalvai útkereszteződésben balra kanyarodása során összeütközött a vele szemben egyenesen haladó személygépkocsival. A baleset következtében ketten megsérültek.

Salgótarján irányából Cered felé közlekedett motorkerékpárral május 15-én 12 óra 45 perckor egy 57 éves férfi, amikor egy balra ívelő kanyarban a motorkerékpárjával szalagkorlátnak ütközött. A balesetben a motoros megsérült.

Az elmúlt napokban a megye rendőrei további két személyi sérüléssel járó és több, mint tíz anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy elsőbbségadási kötelezettségünk soha nem attól függ, hogy milyen járművel közlekedünk. A kerékpárosok – a gyalogosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Baleset során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Ugyanakkor nagy hangsúlyt szükséges arra is helyezni, hogy a kerékpárosoknak is tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal, ismerniük kell a közlekedési táblákat, hiszen a jogkövető magatartás életet menthet.

Fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályait. Amikor kanyarodnak, még a kanyarodás megkezdése előtt jelezzék a többi közlekedőnek, hogy merre fordulnak! Ha van kerékpárút, illetve az úttest alkalmas a kerékpározásra, járdán ne üljenek fel a kerékpárra! Legyenek tekintettel a gyalogosokra, különösen az idősekre, gyermekekre! A gyalogosok és kerékpárosok számára kialakított utakon csengetéssel jelezzék a gyalogosoknak, ha mögöttük érkeznek, és ki fogják őket kerülni, nehogy eléjük lépjenek. Lényeges, hogy gyalogos-átkelőhelyen, ha nincs mellette kerékpáros átvezetés, nem szabad kerékpáron fenn ülve áthajtani. A járművezetők a zebráknál a jóval lassabban haladó gyalogosok érkezésére számítanak, a hirtelen az úttestre hajtó kerékpárosok veszélybe sodorhatják magukat.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy minden esetben a KRESZ szabályait betartva, a mindenkori út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek!

 „…hogy mindenki hazaérjen!”

 

Forrás: Police.hu