A Salgótarjáni Rendőrkapitányság valótlan bejelentés szabálysértés elkövetése miatt folytat eljárást egy 34 éves salgótarjáni lakos ellen – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Nógrád24.hu-val.

A nő a központi segélyhívóra tett bejelentést 2022. május 15-én 11 óra 5 perckor, miszerint Salgótarjánban, a Fő téren tartózkodik gyermekével és egy férfi követi, aki zaklatja őket. A bejelentő a helyszínen a Salgótarjáni Rendőrkapitányság járőreinek kérdéseire az elmondottakat megerősítette. A térfigyelő kamerarendszer visszanézése után megállapítást nyert, hogy a bejelentés valótlan. A nő ezt követően bevallotta, hogy őt senki nem zaklatta. Közölte, hogy a buszjáratra egy órát kell várakoznia, és azért találta ki ezt a történetet, hogy a rendőrökkel haza szállíttassa magát.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. A rendőrség személyeket nem szállíthat szolgálati gépjárműben, csak jogsértés esetén szükséges intézkedések végrehajtása érdekében, illetve ha annak szükségessége egyéb rendőrségi feladathoz kapcsolódik.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a 112 az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot közel 30 évvel ezelőtt az Európai Unió kezdeményezése alapján hozták létre azzal a céllal, hogy a bajbajutottaknak csak egy segélyhívószámot legyen szükséges megjegyezni függetlenül attól, hogy mentőt, tűzoltót vagy rendőrt szeretnének hívni.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható. A legtöbb mobiltelefonon a 112-es szám a billentyűzár feloldása nélkül is hívható. Abban az esetben is lehet 112-es hívást kezdeményezni, ha nincs hálózat a mobiltelefonon.

Mi történik, ha valaki indokolatlanul felhívja a 112-es segélyhívószámot?

A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után. Az indokolatlan hívások túlterhelhetik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a rendőrség, mentőszolgálat vagy a katasztrófavédelem segítségére szorulnak.

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, szabálysértést követ el, vele szemben 5000 forinttól 150.000 forintig terjedő pénzbírság, illetve közérdekű munka büntetés kiszabására kerülhet sor.

Forrás: POLICE