A Balassagyarmati Járási Ügyészség egy lopássorozat miatt nyújtott be vádiratot a Pásztói Járásbíróságon egy 17 éves fiú ügyében. A vád szerint a fiú 2021 májusában és júniusában 11 alkalommal követett el vagyon elleni bűncselekményt Kálló község területén – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

Betörései során általában zárt, körbekerített ingatlanokba ment be az éjszakai órákban, vagy olyan időpontokban, amikor tudta, hogy a tulajdonosok nincsenek otthon. A házba, pincébe vagy az udvaron található kamrába több alkalommal károkozással jutott be, lefeszítette a lakatot, vagy ha ezzel nem ért célt, az épületen található nyílászárók megrongálásával vagy a tető megbontásával próbálkozott.

Legjellemzőbb zsákmánya a kéziszerszám volt, de lopott többek között agancsokat, háztartási gépeket, benzines kannát és benzint, evőeszköz készletet, fűnyírót, rézcsöveket, üstházat, elektromos gitárt, valamint egy tehergépkocsi motorteréből egy akkumulátort is kiszerelt. 2021. júniusában a kállói plébániából tulajdonított el egy antik tealepárló készletet.

A lopásokkal 1.173.000 forintos, a rongálásokkal további 143.000 forint kárt okozott a sértetteknek.

A fiatalkorúak ügyésze a vádiratában a letartóztatásban lévő, büntetett előéletű fiúval szemben fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és közügyek gyakorlásától eltiltását, vagyonelkobzás elrendelését, valamint a 2.349.218 forint bűnügyi költség és a sértettek által bejelentett 553.900 forint kár megfizetését indítványozta.

A vádlottnak tíz esetben cselekményei elkövetésében társa volt egy 14 év alatti fiú is, aki az életkora miatt nem vonható büntetőjogi felelősségre.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség