A salgótarjáni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a 43 éves férfit, aki egy időskorútól csalta ki a pénzét. 

 

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 43 éves lőrinci lakos ellen.

A férfi 2022. május 16-án 9 óra körül egy időskorú sértettet keresett fel salgótarjáni családi házában és magát az önkormányzat munkatársának kiadva kínált kedvező áron eladásra ágyneműszettet – a valós értékénél jóval magasabb áron – 160.000 Ft-ért. A sértett közölte, hogy nincs ennyi pénze. Ekkor a terhelt előleget kért, amelyre a szépkorú átadott részére 60.000 forintot. A 43 éves férfi az idős sértett pénztárcájában észrevette annak pecsétgyűrűjét, amelyet tőle elkért, majd eltett. A férfi a sértettől elkérte továbbá a pénztárcájában lévő 8.000 forintját és magával vitte a komódra a csekkek befizetésére előkészített 14.000 forintot.

A rendőrkapitányságon a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták a 43 éves férfit, akitől lefoglalták az ellopott arany gyűrűt.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az ehhez hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében javasolja, hogy:

  • Ne engedjen be otthonába házaló ügynököket, árusokat.
  • Ha mégis beengedi, ne hagyja őket egyedül, felügyelet nélkül rövid időre sem. Ez a tevékenység gyakran csupán fedő cselekmény, és az eladó célja valójában az Ön értékeinek felmérése, vagy eltulajdonítása.
  • Minden vásárlásnál kérjen számlát! Ha az eladó nem számlaképes, előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Ne feledje, számla nélkül nem tudja érvényesíteni fogyasztóvédelmi igényeit, jogait!
  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató, vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.

Amennyiben csalás áldozatává vált haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen, vagy hívja a 112-es segélyhívószámot!

 

Forrás: Police