A Nógrád megyei rendőrök felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben olyan telefonhívás érkezik ismeretlenektől, vagy magukat rendőrnek, ügyvédnek, ügyésznek kiadó személytől, hogy letartóztatásba került gyermekük szabadlábra helyezésének elintézéséért pénzt kérnek, kezeljék körültekintéssel. Ellenőrizzék a közölt esemény valódiságát!

A Balassagyarmati Rendőrkapitányságon 2022. május 26-án 14 óra 35 perckor egy időskorú tett feljelentést, miszerint a délelőtti órákban egy férfi magát ügyvédnek kiadva hívta fel és közölte, hogy lányát fegyver és kábítószer birtoklása miatt a rendőrség letartóztatta. Közölte, hogy 10 millió forint ellenében el tudja intézni, hogy szabadlábra helyezzék. Az idős asszony a belvárosban megbeszélt találkozón sajnos nagy összeget adott át a csalónak. A sértett ezt követően telefonon beszélt a lányával és ekkor vált számára világossá, hogy bűncselekmény áldozatává vált.

Az elmúlt két napon több bejelentés is érkezett a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint idős személyeket csalók hasonló módon kíséreltek meg tévedésbe ejteni.

Az illetékes rendőrkapitányságok az eseteket büntetőeljárás keretében vizsgálják.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló bűncselekmények felismerése és az áldozattá válás elkerülése érdekében felhívja a figyelmet, hogy az úgynevezett unokázós csalók szinte minden esetben vezetékes telefonon és jellemzően az esti órákban hívnak fel idős – hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó – egyedül élő embereket. Előfordul, hogy előzetesen már feltérképezték leendő áldozataik életkörülményeit, információik vannak az életkorukról, és arról, hogy valóban egyedül élnek-e. A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek hívásuk során, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Az elkövető a kiszemelt áldozat – esetenként rendőrként, mentősként, vagy tűzoltóként mutatkozik be, illetve – hozzátartozójának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Az elmondott történet szerint egy közeli hozzátartozó valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  • Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  • Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel, és tájékozódjon!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
  • Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, soha ne adjanak nekik pénzt!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
  • A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mik a teendők.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Forrás: POLICE