A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte annak a 22 éves férfinek a letartóztatását, aki internetes csalások miatt bűnügyi felügyeletben volt, de onnan megszökött – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

A férfi 2022 januárjától az interneten feladott álhirdetések útján akart pénzhez jutni. Különböző elektronikai eszközöket – szerszámokat illetve videójáték-kontrollereket – hirdetett eladásra, és miután a rászedett vevők a vételárat banki átutalással eljuttatták neki, sem a hirdetett terméket nem küldte el, sem a vételárat nem adta vissza.

A férfit 9 rendbeli csalási cselekmény miatt ez év februárjában már gyanúsítottként kihallgatták, de ez sem tartotta vissza cselekmények folytatásától. A nyomozó hatóság által azonosított számla helyett új bankszámlát nyitott és egy újabb sértettet is becsapott.

Ekkor az ügyészség indítványozta letartóztatását, de a nyomozási bíró elégségesnek látta bűnügyi felügyelet (házi őrizet) elrendelését. A férfi azonban 2022. május 19-én délután a tartózkodási helyeként kijelölt ingatlanból elszökött, kivonva magát az ellene folyó büntetőeljárás alól. Emiatt a későbbiekben a csalások mellett fogolyszökés miatt is felelnie kell.

A férfit május 21-én a Gyöngyösi Rendőrkapitányság járőrei egy gépkocsi vezetőjeként akarták ellenőrzés alá vonni, de ő nagy sebeségre gyorsítva elmenekült az őt megkülönböztető jelzéssel üldöző járőrök elől. Ezután egy útkanyarulatban elvesztette az uralmat járműve felett, ami az úttestről lehaladva patakmederbe csapódva állt meg. Ekkor sikerült a szökésben lévő csalót újra elfogni.

A férfit ismételt ügyészi indítványra a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája a szökés veszélye miatt letartóztatásba helyezte.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség