A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 44 éves Pest megyei férfi ellen, aki a gyalogos-átkelőhelyen szabályosan közlekedő gyalogost gázolt el – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

A vádlott 2021. december 9-én 16 óra 15 perckor Pásztón vezette személygépkocsiját. Egy táblákkal is jelzett gyalogos-átkelőhely előtt figyelmetlenül közelítette meg azt, ezért nem észlelte az úttesten átkelő 75 éves sértettet. A nő már majdnem átért a zebrán, amikor a sofőr vészfékezésbe kezdett, azonban a balesetet már nem tudta elkerülni: autójának jobb első részével elsodorta az idős nőt, aki az úttestre esett, és zúzódásos sérüléseket, valamint bokatörést szenvedett el.

A baleset oka a férfi figyelmetlensége volt: megszegte a KRESZ vonatkozó szabályait, mert a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak nem adott elsőbbséget, holott azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – akár megállással is – eleget tudjon tenni.

Az ügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben pénzbüntetés és a közúti járművezetéstől való eltiltás kiszabását, valamint a nyomozás során felmerült 15.096 forint bűnügyi költség megfizettetését indítványozta.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Fotó: police.hu