96 éves korában elhunyt II. Erzsébet az Egyesült Királyság uralkodója, aki 70 éven keresztül ült a brit trónon – közölte  a Buckingham-palota.

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének, a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak elsőszülött gyermekeként.

Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor.

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig.

Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

25 éves volt, amikor trónra lépett. Nem számított rá, hogy ilyen gyorsan megkapja ezt a hatalmas felelősséget. De hét évtizedig teljesítette kötelességét a világ több tízmillió polgára iránt. Uralkodása alatt a világ gyökeresen megváltozott, de a brit korona alkalmazkodott és lépést tartott a korral.

Erzsébet királynő 1952. február 6-án hét ország államfője lett: Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Pakisztán, Ceylon és Dél-Afrika. Független országok voltak, külön intézményekkel, csak az uralkodó személye volt ugyanaz. A fiatal királynő akkor még nem tudta, de uralkodása alatt a világ oly módon fog megváltozni, ahogyan azt senki sem gondolta.

A királynő hosszabb ideig uralkodott, mint bármely más uralkodó a brit történelemben, és nagyon szeretett és tisztelt személyiséggé vált szerte a világon. Rendkívüli uralkodása során minden más uralkodónál szélesebb körben utazott, és számos történelmi tengerentúli látogatást tett. A kötelességtudatáról és a szolgálati élet iránti elkötelezettségéről ismert, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség fontos alakja volt a hatalmas társadalmi változások idején.

A királynő munkája egyik legfontosabb elemének tekintette a köz- és önkéntes szolgálatot. A királynő – mint királyi patrónus vagy elnök – több mint 600 jótékonysági szervezettel, katonai egyesülettel, szakmai szervezettel és közszolgálati szervezettel állt kapcsolatban. Ezek a jól bevált nemzetközi jótékonysági szervezetektől a speciális területen vagy csak helyi alapon működő kisebb szervezetekig terjednek.

1952 óta hét pápa, 14 amerikai elnök és 15 brit miniszterelnök, de csak egy brit uralkodó volt.