A rétsági rendőrök fogták el azt a szerb embercsempészt, aki egy kisteherautó rakterében próbált meg 27 külföldit illegálisan átszállítani az országon – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

A Rétsági Rendőrkapitányság munkatársai 2022. szeptember 12-én 5 óra 28 perckor ellenőriztek egy kék színű, Ford típusú ponyvás kisteherautót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján Rétság belterületén.

A rendőrök a rakteret átvizsgálva az áruk között 27 ismeretlen személyt találtak. A külföldiek magukat indiai, bangladesi és pakisztáni állampolgároknak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőrök az embercsempészt és a 27 külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az embercsempésszel szemben – őrizetbe vétele mellett – büntetőeljárást indít.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Forrás: POLICE