Az életkor, a környezeti és a genetikai tényezők befolyásolják egészségünket és elősegíthetik bizonyos betegségek kialakulását. Amikor ez megtörténik, az első kérdések a „mikor kapok kezelést?”, „hol kapok kezelést?”, „milyen áron kapom a kezelést?”. A Jövőtervezés Okosan futurista tanácsadójának összeállítása.

Természetesen mindenkinek jár az egészségügyi ellátás az állami szektorban. Minden elismerésünk a szektorban dolgozóknak, hisz mindent megtesznek a hozzájuk fordulok egészségéjért. De sajnos vannak olyan egészségügyi problémák, amikor az állami szektorban szükséges a várakozás. Vannak rövidebb és hosszabb várólisták, mind betegszámban mind várakozási idő szerint is.

Amennyiben nem szeretne várakozni, mert szeretné minél előbb a kezelést, lehetőség van arra, hogy magán intézményekben vegye igénybe a kezeléseket. Viszont ezen kezelések döntő többségben önköltségesek. Vagyis ki kell nyitni a pénztárcát, néha elég mélyen.

Csak néhány példa a magánklinikákon alkalmazott árakról: szakorvosi vizsgálat 25.000 Ft-tól, ultrahang vizsgálat 15.000 Ft-tól, CT vizsgálat 25.000 Ft-tól, műtétek több százezer forintól több millió forintig.

Mit tehetünk akkor abban a helyzetben, ha mégis valamilyen kritikus betegség alakulna ki? Ha “nem tervezett” vagy előre nem látható egészségügyi problémák merülnek fel, az egészségbiztosítás segít gyorsan és hatékonyan fedezni az egészségügyi szolgáltatások költségeit.

Két féle betegségbiztosítást különböztetünk meg. Egyik a szolgáltatás finanszírozás alapú, amikor a biztosító a szerződéses partnereihez irányítva fedezi a költségeket, illetve összegtérítéses biztosítás. A biztosítási összeg bármire felhasználható, vagyis nincs előírva, hogy csak kizárólag gyógyulásra használható.

Lehetőségünk van arra is, hogy különböző számú kritikus betegségekre kössünk biztosítást. Ebben az esetben már a diagnózis felállítása után, a biztosító kifizeti a szerződésben rögzített összeget, függetlenül attól, hogy milyen jellegű kezelésre van szükség (műtét, ambuláns, korházi stb.).

Amennyiben bővebb információkra lenne szüksége a témával kapcsolatosan, olvasson tovább itt.

Szerző: Fieraru Gábor

Futurista tanácsadó

www.jovotervezesokosan.hu