Az életbiztosítás világszerte ismert és elismert pénzügyi termék. Az Egyesült Államokbeli Life Insurance Marketing and Research Association tanulmánya szerint, amelyre a BankRate kiadvány is hivatkozik, 2020-ban az amerikai állampolgárok 54%-ának volt életbiztosítása. Fieraru Gábor futurista tanácsadó a Jövőtervezés Okosan vezetőjének írása.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk, szükséges hogy megértsük az életbiztosítás szerepét és működését. Enélkül nehéz döntést hozni. Ebben tud segíteni egy tanácsadóval folytatott beszélgetés.

Köztudott, hogy ezek a biztosítások számos előnnyel járnak pénzügyi védelem formájában egy előre nem látható esemény esetére, ennek ellenére az életbiztosítás megkötésére vonatkozó döntés gyakran elodázódik, a piaci valósággal többé-kevésbé összefüggő okok miatt.

 

„Az életbiztosítás drága”

Sokan túlbecsülik az életbiztosítás árát. A valóságban azonban az életbiztosítás rugalmas, moduláris és megfizethető termék lehet. Az ára aszerint határozható meg, hogy milyen igényekre és kockázatokra kívánja az életbiztosítás által nyújtott pénzügyi védelmet. Konkrétan az olyan életbiztosítások esetében, mint az „Ahogy szeretné”, a költség a kívánt védelmi szinttől függ. Az Ön igényeitől függően olyan kockázatokat fedez, mint:

 

  • haláleset – ebben az esetben a biztosítási összeg elérheti akár a több 10 millió forintot
  • baleset okozta maradandó rokkantság;
  • baleset/ betegség miatti kórházi kezelés;
  • balesetet/ betegséget követő sebészeti beavatkozások;
  • a balesetből származó törések és égési sérülések;
  • kritikus betegségek.

 

Mint sok más pénzügyi termék esetében, kezdheti a költségvetésének és az aktuális szükségleteinek megfelelő biztosítással, majd további fedezetekkel bővítheti.

 

„Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy életbiztosításra legyen szükségem”

Az életbiztosítás nem csak betegség vagy halál esetén felmerülő kockázatok fedezésére szolgál. Védelmet nyújtanak ahhoz, hogy a választott terméktől függően több okból is felmerülő kellemetlen eseményeket pénzügyileg kezelni tudjunk. Anyagi védelmet nyújthatnak Önnek és családjának olyan balesetek esetén, amelyek – mint tudjuk – az életkort nem veszik figyelembe, és akár otthon is előfordulhatnak.

 

Sőt, még az életbiztosítást is ajánlott minél korábban megkötni, mert az életkor előrehaladtával nőhet a kötvény ára, és hajlamosabbak leszünk az egészségügyi problémákra.

 

„A biztosítás csak akkor fizet, ha baj van, amúgy csak kidobott pénz”

Valóban, a biztosítás akkor válik időszerűvé amikor bekövetkezik a baj (halál, betegség, baleset), és az adott pillanatban biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat, hogy szembenézzen az előre nem látható helyzettel.

Soha senkinek nincs lehetősége arra, hogy megtudja, mi fog vele történni. De arra van lehetősége, hogy ha megtörténik, milyen körülményben élje azt meg.

Az sem hasznos, ha egy esemény bekövetkezte után köt biztosítást. A biztosítás egyik célja, hogy biztonságban érezze magát, és ennek a terméknek az a célja, hogy a biztosító átvállalja a kockázatot Ön helyett egy jövőben bekövetkező eseményre, és pénzügyi támogatást nyújtson, amikor szüksége van rá.

 

„Ha egészségügyi problémáid vannak, nem köthetsz biztosítást”

A pénzügyi tanácsadóval folytatott megbeszélés segíthet eldönteni, hogy jogosult-e életbiztosítás megkötésére a kórelőzménye alapján, amelyet egy orvosi kérdőív kitöltésével határoznak meg. A pénzügyi védelmi termékek ugyanakkor hosszú távra köttetnek, összetett és többféle típusú termékekről van szó, így szaktanácsadóval közösen beazonosíthatja, hogy milyen védelemhez férhet hozzá.

 

Rendkívül egyszerű tájékozódni azokról a helyzetekről, amelyekben az életbiztosítás segíthet, hiszen a pénzügyi tanácsadóval való megbeszélések telefonon vagy online is megtörténhetnek. Sőt, bármilyen aggálya is van az életbiztosítással kapcsolatban, feltétlenül konzultáljon egy tanácsadóval, akivel át tudja beszélni és értékelni az Önt érdeklő termékeket. Így képes lesz a megfelelő, hosszú távon kielégítő, igényeinek és elvárásainak megfelelő döntést hozni.

Fieraru Gábor futurista tanácsadó

Jövőtervezés Okosan