A Nógrád megyei rendőrök a rendelkezésre álló technikai eszközök széles skálájával lépnek fel a közlekedés biztonságát veszélyeztető szabályszegőkkel szemben – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások nemcsak civil autókkal, hanem drónnal és rendszámfelismerővel is ellenőrzik a Nógrád megyei közutakat. A drón biztonságos távolságból  és helyzetből készít kiváló minőségű bizonyító erejű videófelvételeket az észlelt forgalmi szituációkról, szabályszegésekről, miközben a rendszámfelismerő azonosítja az elhaladó gépjárműveket forgalmi rendszámuk alapján, és riasztást küld a kezelőnek, ha a nyilvántartások alapján szabálysértést észlel.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2022. október 10-én Pásztó és Bátonyterenye térségében drón segítségével ellenőrizték a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak, valamint az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasításának betartását. Az egyenruhások két óra leforgása alatt a felsorolt szabályok megsértőivel szemben két esetben intézkedtek. Munkatársaink sebességtúllépés miatt két esetben szabtak ki közigazgatási bírságot és egyéb közlekedési jellegű szabálysértés miatt további három esetben vonták be a jármű hatósági jelzését a civil jellegű szolgálati gépjárműben elhelyezett automata rendszámfelismerő jelzése alapján.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járműnek, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van. Az útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Kérjük a közlekedésben résztvevő járművek vezetőit, hogy a KRESZ szabályait betartva, elsőbbségadási kötelezettségeiknek eleget téve közlekedjenek!

Forrás: POLICE