A koronavírus ellen beoltottak száma 6 418 580, közülük 6 205 067-en a második, 3 898 061-en a harmadik, 352 741-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 12 636 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 120 543-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 104, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 680-ra emelkedett.
A gyógyultak száma 2 036 700, az aktív fertőzötteké 36 163.

Jelenleg 1700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Azt írták, hogy Magyarországon a járvány „jelenleg mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.
Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.
Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető – tájékoztattak.

Közölték azt is, hogy a kedvező járványadatokra tekintettel szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. „Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is” – emelték ki.

Jelezték: a hatósági házi karantén megszűnt, így ilyen adatot már nem közölnek. A légúti tünetekkel bíró betegeket és enyhe tüneteket mutató igazolt fertőzötteket továbbra is arra kérik, hogy a tünetek megszűnéséig otthonukban gyógyuljanak, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, ebben az esetben javasolt a maszkviselés.

A súlyos tüneteket (például nehézlégzés, légszomj) mutató betegeket továbbra is kórházban ápolják – tették hozzá.
A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

Forrás: MTI