A minimálbér adómentessé tételére tett javaslatot az MSZP elnökhelyettese szerdán.

Komjáthi Imre a szocialista párt Facebook-oldalán Budapestről, a Nyugati pályaudvar elől közvetített online sajtótájékoztatóján azt mondta, a minimálbér 15 százalékos adójának eltörlése azonnali 22,5 százalékos nettó béremelést jelentene úgy, hogy a vállalkozások terhei nem nőnének.
Emlékeztetett arra, hogy elkezdődtek a jövő évi bértárgyalások a szakszervezetek és a munkaadók között, a felek abban egyetértenek, hogy a legkisebb fizetés értéke nem csökkenhet.
Az inflációt nézve jogosnak nevezte a szakszervezetek elvárást, hogy legalább 20 százalékkal emelkedjen a minimálbér.
Hozzátette: a munkáltatók azonban úgy gondolják, nem lesz 15 százaléknál magasabb az éves infláció, ezért ők ilyen mértékű béremelésben gondolkodnak. A szocialista politikus érthetőnek nevezte ezt az álláspontot is, mivel nem biztos, hogy egy kisvállalkozás ki tudja termelni a minimálbér-emelés összegét.
Komjáthi Imre bírálta, hogy a tárgyalásokba nem szól bele a kormány és a Fidesz, szerinte csak próbálkozásaik vannak, hogy elfedjék a bajt. „Sem az óriásplakátok, sem a konzultáció, de még a jedierő sem fog azon segíteni, hogy be tudják fűteni az emberek a lakásukat, hogy el tudják nyomni a korgó gyomor hangját” – fogalmazott.
Az ellenzéki képviselő azt mondta, korábban a Fidesz akár egy éjszaka alatt is képes volt átvinni a parlamenten egy törvényt. Akkor most szavazza meg az MSZP javaslatát a minimálbér adómentessé tételére – kérte.

 

Forrás: MTI