A forint stabilitásának megteremtése érdekében nyújt be több javaslatot is a közeljövőben a Jobbik – közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt egyik alelnöke, országgyűlési képviselője, aki szerint a kormány szabadságharcos retorikája dacára „teszetosza” e téren.

Legfontosabb indítványukként Z. Kárpát Dániel azt említette, hogy a jegybanknak ismét legyen kötelező árfolyamcélt megjelölnie, hiszen az e nélkül kialakuló gyenge kurzus mindennek az árát felveri.
Szeretnénk, ha Magyarország a pénzügyi csődöt minden formában el tudná kerülni, ennek azonban alapfeltétele a forint stabilizálása, valamint az, hogy a nemzeti fizetőeszköz ne kerüljön olyan helyzetbe, illetve ezáltal az életünk ne nehezüljön olyan mértékben, mint az utóbbi hónapokban – jelentette ki.
A jobbikos politikus szerint évek óta bizonytalanná teszi az országnak járó uniós források megszerzését „a Fidesz számos korrupciós mechanizmusra épülő rendszere”; egyes hírek szerint többször is a kritikus szint közelébe csökkentnek az ország tartalékai, miközben a keleti nagyhatalmak felé orientálódás „nem tűnik egyelőre kifizetődőnek”.
Azt látjuk, hogy más országok felkészültebben vágtak neki a válságidőszaknak, nagyobb tartalékokkal, erősebb nemzeti fizetőeszközzel, és a családoknak erősebb védőhálót adó rendszerrel – tette hozzá Z. Kárpát Dániel, aki szerint a rendszer megroppanásának következménye újabb „IMF-gyámság” lehetne, amit pártja elutasít.

 

Forrás: MTI