Szabadnapját töltő rendőrnő azonosította be azt a járművet, amely ahhoz a két román állampolgárságú férfihoz köthető, akik egy időskorút ejtettek tévedésbe Salgótarjánban – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányságon személyesen tett bejelentést 2022. október 12-én a sértett, miszerint a délelőtti órákban két ismeretlen személy 800.000 forint készpénzt csalt ki tőle. Az időskorú a délelőtt folyamán Salgótarján belvárosában sétált, amikor két férfi szólította meg és felajánlották számára, hogy személygépkocsival haza viszik. A lakásához érve tévedésbe ejtették, azzal az ürüggyel, hogy pénzre van szükségük, mert repülőjegyet szeretnének vásárolni. Elhitették vele, hogy a repülőjegy drága, ezért tőle először 600.000 forint készpénzt kértek. Az idős a kérésnek eleget tett és a kért összeget a csalóknak átadta. Azért, hogy a sértettel a jó szándékukat elhitessék, a gépkocsijukban található edény-, és teáskészletet, porszívót, karórát valamint ágyhuzatot cserébe odaadták. Ezt követően a sértettől még 200.000 forintot kértek, amelyet a csalóknak ő szintén átadott. Cselekményüket követően a két férfi a megyeszékhelyet elhagyta.

A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a nyomozók beazonosították a két férfi által használt gépjárművet és annak rendszámát. A cselekményt követően pár nappal a Salgótarjáni Rendőrkapitányságon nyomozóként dolgozó munkatársunk szabadnapját töltötte Gyöngyösön, amikor a városban felfigyelt egy számára ismerős gépjárműre. A forgalmi rendszámot leolvasva azonnal beazonosította a bűncselekmény elkövetésénél használt járművet. A rendőrnő figyelmességének köszönhetően a hatóság tagjai elfogták a bűncselekménnyel gyanúsítható két román állampolgárságú férfit, akiket előállítottak és csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgattak. A hatóság tagjai a 37 éves és a 32 éves terheltet őrizetbe vették.

Az időskorúak életkori, fizikai helyzetükből adódóan fokozottan veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel – trükkös lopás, csalás – szemben, ezért a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság számára is kiemelten fontos védelmük. Az elkövetők a sértettek hiszékenységét, segítőkészségét, óvatlanságát használják ki ahhoz, hogy különböző indokokkal tőlük elsősorban készpénzt, egyéb értéktárgyakat csaljanak ki.

Felhívjuk a figyelmet, hogy

  • idegenekkel szemben – a kért segítség teljesítését megelőzően – legyenek óvatosak, fontolják meg az esetleges segítségnyújtás módját!
  • Lehetőleg ne tartsanak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt!
  • Nagyobb összeget ne váltsanak fel olyan személynek, akit nem ismernek!
  • Idegeneknek ne mondják el lakóhelyük címét és ne mutassák meg hol laknak.
  • Ne nyissanak ajtót idegeneknek és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót! Gyanús idegenek látogatása esetén lehetőség szerint jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

Forrás: POLICE