A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványának megfelelően elrendelte annak a 30 éves iraki állampolgárnak a letartóztatását, aki külföldi állampolgárokat magyarországi útvonalon próbált átcsempészni az országhatáron – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

  1. október 13-án Balassagyarmat Kóvár nevű városrészén rendőri ellenőrzés alá vonták az iraki állampolgár által vezetett, áruszállításra alkalmas gépjárművet, melyben összesen 39, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott, akik a személyszállításra alkalmatlan raktérben, ablak, szellőző nyílás, klíma és ülőhely nélkül összezsúfolva utaztak. A jármű a déli országhatártól történt indulástól kezdve, a több órás autóút során sehol nem állt meg. A szállítás körülményeivel a sofőr a külföldi állampolgároknak testi és lelki gyötrelmet okozott.

A raktérben tartózkodó menekültek érvényes, külföldre szóló úti okmánnyal nem rendelkeztek, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A sofőrt a nyomozó hatóság csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsította meg, a járási ügyészség a magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező iraki férfi letartóztatására a bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel és jelenlétének biztosítása érdekében indítványt tett.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészséggel egyetértve egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség