Magyarországon egyre többen tanulnak bádogosnak, tetőfedőnek és szigetelőnek – közölte az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal adatai alapján azt írták, hogy idén bádogosnak több mint 200-an, tetőfedőnek több mint 130-an tanulnak, miközben számuk 2020 őszén az ötvenet sem érte el. Szigetelőnek 247-en tanulnak, míg két évvel ezelőtt ilyen jellegű képzésben senki nem vett részt.

Az elért eredmények az ÉMSZ szerint a szakiskolákkal kialakított együttműködéseknek, a szakmaválasztó rendezvényeknek és a tetős szakmák világbajnokságán elért magyar sikereknek is köszönhetőek.

Tájékoztattak arról, hogy Magyarország az idén is részt vesz a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságán, amelyet Svájcban rendeznek meg november 9-11 között. A nemzetközi megmérettetésen 3 magyar csapat – bádogos, szigetelő, tetőfedő – indul. A csapattagokat előválogató versenyen választották ki, a versenyzők felkészülését mentorok segítik.

Magyarország hagyományosan jól szerepel az eddig 13 országot felsorakoztató éremtáblázatban: az eddigi eredmények alapján jelenleg Svájc, Németország és Ausztria után a negyedik helyen áll.

Az ÉMSZ a tagok (magánszemélyek és vállalkozások) és pártoló tagok támogatásával működő “nonprofit” polgári-társadalmi szervezet, az 1988-ban alapított szövetség célja az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma fejlődésének segítése, érdekvédelme.

 

Forrás: MTI