Az Integritás Hatóság elnökének Biró Ferencet, elnökhelyetteseinek pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

 

Az ÁSZ hírportálján olvasható, csütörtöki keltezésű közleményében a számvevőszék elnöke jelezte, hogy lezárult az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyetteseinek kiválasztási eljárása; a hatóság igazgatósága tagjainak kiválasztásáért felelős alkalmassági bizottság az elnöki posztra 5, az elnökhelyettesi posztra 13 pályázó esetében állapította meg a törvényi feltételek fennállását.

Windisch László közölte: egy időközben visszalépő elnökjelölt kivételével az összes, alkalmasnak talált jelöltet személyesen meghallgatta és az előzetesen, az interjúk lefolytatását megelőzően nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszerben értékelte.

„Az Integritás Hatóság elnökének a legmagasabb pontszámot elért Biró Ferencet jelöltem, akit az alkalmassági bizottság is első helyen ajánlott figyelmembe” – írta. Hozzátette: elnökhelyettesnek Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt javasolja.

Az ÁSZ-elnök úgy értékelt, hogy mindhárom jelölt kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik. Függetlenségük és elfogulatlanságuk kapcsán aggály nem merült fel – jegyezte meg kommünikéjében Windisch László.

A részletekről azt közölte, hogy az értékelési keretrendszerben Biró Ferenc 129 pontot, Holbusz Tímea 112 pontot, Dabóczi Kálmán 102 pontot kapott.
Beszámolt arról is, hogy a megbízatást nem nyert pályázók közül – adatvédelmi szabályokra figyelemmel – kizárólag azon személyek pontszámai tehetők közzé, akik ehhez írásban kifejezetten hozzájárultak. Közülük Ambrus István 94, Kovátsits Gábor 108, Matusik Tamás 95 pontot szerzett.

Windisch László jelezte azt is, hogy döntéséről levélben tájékoztatta Novák Katalin köztársasági elnököt, aki a törvénynek megfelelően pénteken nevezi ki az Integritás Hatóság új vezetőit.

 

Forrás: MTI