Menet közben kigyulladt egy autó motortere kedden délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A jármű vezetője lehúzódott az útról, majd az ott lakók egy porral oltó tűzoltó készülék segítségével eloltották a lángokat. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a gépkocsit. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Gépjárműtüzek esetében csak pár percünk van, hogy megfogjuk a tüzet – a járművek ugyanis nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak –, azonban ha gyorsan cselekszünk, megelőzhetjük, hogy a jármű teljesen kiégjen.

Amennyiben menet közben füstöt érzékelünk a műszerfalnál, álljunk félre! Fontos azonban, hogy mindezt körültekintően tegyük – azonnal, ugyanakkor nyugodtan kell cselekednünk, figyelembe véve a körülöttünk haladó járművek biztonságát is.

Állítsuk le a motort és hagyjuk el a járművet! Minden utas szálljon ki, hiszen az emberi élet és egészség mindennél fontosabb! Amennyire lehet, álljunk messze az autótól, hiszen a füst a szabadban is mérgező, illetve a járműbe szerelt pirotechnikát tartalmazó elemek, mint például az övfeszítő és a légzsákpatronok a tűz hatására működésbe lépnek, és sérülést is okozhatnak.

Bár nem kötelező, javasoljuk, hogy legyen a kocsiban egy tűzoltó készülék. Elég egy kisebb, két literes ABF habbal oltó tűzoltó készülék, ami hatalmas segítség a kezdeti tűz megfékezésében. Fontos, hogy a készüléket rögzítsük az autóban! Legideálisabb, ha az első utas oldali ülésnél helyezzük el, de a csomagtartóban is megfelelő, ha a csomagoktól is könnyen hozzáférhető marad.

Ha a kezünkben van a tűzoltó készülék, nyissuk fel a motorháztetőt és szakaszosan oltsuk el vele a tüzet! Ilyenkor nem árt az óvatosság, ugyanis a motortér felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsaphat a motorháztető alól.

Akár sikerrel járunk, akár nem, értesítsük a tűzoltókat – hívjuk a 112-t!

A járművek esetében is a tűz megelőzése a cél. Mindig figyeljünk oda, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.

Érdemes tudni, hogy ütközés során a gépkocsi nagyon ritkán gyullad ki – 14-15 ezer közúti közlekedési balesetből legfeljebb ötvenben következik ez be –, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen műszaki hiba miatt kezd el a jármű füstölni, égni.

Közlekedjünk óvatosan, megfontoltan, vigyázzunk egymásra! Ha pedig más autója kezdene el égni, ajánljuk fel a tűzoltó készülékünket!

 

Forrás: NMKI

(képünk illusztráció)