A Pest megyei ügyvéd 2018 februárjában megbízási szerződést kötött a salgótarjáni kórházzal adatkezelési tanácsadás, okiratok készítése és oktatások megtartása érdekében – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség hírportálunkal.

A vádlott a megbízási szerződésben a sértett kórházzal 9.500.000 forint plusz áfa tanácsadói díjban állapodott meg, amelynek az ötven százaléka a szerződés aláírásával egyidejűleg, míg a fennmaradó rész a megbízás teljesítést követőn, a teljesítési igazolás megküldését követően vált esedékessé.

Miután az ügyvéd a szerződésben foglaltakat teljesítette, összesen 12.065.000 forint tanácsadói díjra vált jogosulttá.

A vádlott azonban még 2018 januárjában faktorálási keretszerződést kötött egy céggel, azaz eladta a cégnek a kórházzal szemben fennálló számlaköveteléseit.

Ezután 2018. március 4-én tévedésbe ejtette a kórházat oly módon, hogy valótlanul a követelés átruházásának a visszavonásáról küldött neki tájékoztatást, a kórház pedig ennek megfelelően nem  a faktoring cégnek, hanem az ügyvédnek utalta át 12 milliós összeget.

A faktoring cég az általa korábban megvásárolt követelés érvényesítése érdekében ugyanakkor polgári peres eljárást kezdeményezett a kórházzal szemben, amelynek a Salgótarjáni Járásbíróság ítélete alapján a 12.065.000 forintot meg kellett fizetnie a faktoring cég részére, így kétszeresen fizetett az igénybe vett szolgáltatásokért.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség az ügyvéd vádlottal szemben folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat.

Az ügyben eljáró Salgótarjáni Járásbíróság büntetővégzésben a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a férfit, akit 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, és 5 évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától, valamint kötelezte őt a 12.065.000 forint kár megtérítésére a kórház részére.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség