Ismét a parlament elé terjeszti a magyar munkavállalói kvóta bevezetéséről szóló javaslatát a Jobbik – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke, országgyűlési képviselője.

 

Az ellenzéki politikus elmondta: kezdeményezésük lényege, hogy csak olyan cég kaphasson vissza nem térítendő állami támogatást, amelynél nem alkalmaznak egy bizonyos hányadnál nagyobb arányban külföldieket.

Közlése szerint a korábbi tízről öt százalékra csökkentették a javasolt rátát, valamint azt is javasolják, hogy legyen kötelező az alapfokú magyar nyelvoktatás azoknál a cégeknél, ahol nagy számban jelennek meg külföldi dolgozók.

A Fidesz a vendégmunkásoka szavazott, a Jobbik viszont továbbra is azt vallja, hogy Magyarországon a magyar kell, hogy az első legyen – fogalmazott, elképesztőnek nevezve, hogy a külföldi beruházások bejelentésével szinte párhuzamosan lát napvilágot, hogy melyik külföldi cég végzi az építési munkálatokat, illetve hoz dolgozókat az üzembe.

Z. Kárpát Dániel azt szorgalmazta: hogy a költségvetés inkább a hazai kis- és középvállalkozásokat támogassa azon nemzetközi cégek helyett, amelyek szervezetten hozzák be a külföldi munkavállalókat, mert utóbbiak lenyomják a béreket, hozzájárulnak a munkakörülmények romlásához.

Szerinte a kieső importált munkaerőt a hazai állástalanok átképzésével lehetne pótolni.

 

Forrás: MTI