Nagyon sokan már 17-18 évesen beiratkoznak „B” járműkategóriás tanfolyamra, hogy minél hamarabb megszerezhessék személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedélyüket és így az önállósodás és felnőtté válás útjára lépjenek. A jogosítvány megszerzése azonban felelősséggel is jár!

 

A közúti balesetek megelőzése érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a vezetői engedéllyel rendelkező fiatal felnőtteket fogadják meg balesetmegelőzési tanácsaikat:

  • A közúti közlekedés során a KRESZ szabályok ismerete nem elegendő, a biztonságos közlekedés érdekében be is kell tartani azokat!
  • Nagyon fontos, hogy ismerje meg azt a gépjárművet, amivel közlekedik, hiszen valószínűleg nem azzal a járművel tanult vezetni. Szánjon időt arra, hogy megtudja, melyik kapcsoló hol helyezkedik el, mi hogyan működik, és mi mire szolgál a járművön, mert a forgalomban haladva erre már nem lesz idő.
  • A vezetői engedély megszerzését követően gyakoroljon minél többet! Ne feledje! A járművezetői tanfolyammal és a vizsgával az alapokat sajátította el, ezért vezessen sokat és szerezzen rutint! Az első utak alkalmával érdemes keresnie egy, a vezetésben gyakorlott felnőtt családtagot, vagy ismerőst, aki ebben segítséget nyújthat. Érdemes és hasznos lehet elmenni egy-egy vezetéstechnikai tanpályára is, ahol biztonságos, ellenőrzött körülmények között, profi oktatóval sajátíthatja el, hogyan kell vezetni vizes, csúszós úton, jégen, vagy váratlan helyzetekben. Ezáltal olyan vezetési tudásra tehet szert, amely életmentő lehet egy-egy közlekedési szituációban.
  • A fizika törvényei alól senki sem kivétel! Fontos, hogy tudja hogyan hat a sebesség és a fékezés a járműre és az emberi testre, és miért is lényeges betartani a sebességhatárokat és becsatolni a biztonsági övet.  Ne feledje a közút nem versenypálya!
  • Az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában! Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít, hiszen az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat válthat ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.Ne vezessen ittasan és soha ne üljön be olyan sofőr mellé, aki a vezetés előtt alkoholt fogyasztott!
  • Vezetés közben mobiltelefont használni nemcsak tilos, hanem veszélyes is, ugyanis ilyenkor a sofőrök kevésbé képesek a környezetükre figyelni, lassabban reagálnak a közúti történésekre, figyelmen kívül hagyhatják az egyes jelzőtáblákat. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készülékén vezetés közben üzenetet ír, vagy a közösségi oldalakon barangol. Ha vezet, ne mobilozzon!

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Forrás: Police.hu