Az életbiztosítás kiválasztásának egyik kihívása, hogy a jelenlegi és a jövőbeni szükségleteink szerint határozzuk meg annak előnyeit. Nehéz megjósolni, mi fog történni öt év múlva, de a megfelelő biztosítás önbizalmat ad, hogy a ma meghozott döntésünk még tíz év múlva is megvéd. Fieraru Gábor futurista tanácsadó a Jövőtervezés Okosan vezetőjének írása.

A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni egy biztosítás kiválasztásakor, az életmódunk és az igényeink. E két szempont függvényében állíthatjuk be a legmegfelelőbb biztosítást.

Egy megfelelő biztosítás kiválasztásában nagyon fontos a biztosítási tanácsadó bevonása. Feladata, hogy elemezze védelmi szükségleteinket, és segítsen kiválasztani az életstílusunkhoz legjobban illő megoldást.

A pénzügyi tanácsadóval együtt pontosan megérthetjük, hogy az egyes biztosítási termékeknek milyen előnyei vannak, milyen kockázatokra terjed ki a fedezet, és milyen helyzetekben segíthet az ilyen biztosítás. Sőt, a kötvény megkötése után is támogatni tud minket, időszerű válaszokkal a megvásárolt termékkel kapcsolatban, valamint új fedezetekkel egészítheti ki, ha életmódunk vagy védelmi szükségleteink megváltoznak.

Íme néhány útmutatás, amelyeket érdemes követni, amelyek még egyértelműbbé tehetik.

Az aktív életmódot folytató ügyfél számára megfelelő biztosítás

Ha az életünk állandóan mozgásban van, vagy sokat utazunk, vagy olyan hobbink van, amely túrázáshoz és fizikai tevékenységhez kapcsolódik, akkor célszerű olyan biztosítási terméket keresni, amely baleset esetén anyagi védelmet nyújt. Ha aktív életmódot folytatunk, jobban ki vagyunk téve baleseteknek.

A megfelelő fedezetek ebben az esetben elsősorban a kórházi kezelés, műtéti beavatkozások vagy különféle előre nem látható helyzetekben felmerülő költségek fedezetéhez kapcsolódnak. Ezeket általában a következők fedezetek képviselhetik:

Baleseti halál esetére szóló biztosítás

Közlekedési baleseti halál esetére szóló biztosítás

Baleseti maradandó egészségkárosodás esetére szóló biztosítás

Csonttörés és égési sérülés esetére szóló biztosítás

Balesetből származó műtéti beavatkozás esetére szóló biztosítás

Baleseti okú kórházi ellátás esetén napi térítést nyújtó biztosítás

Ha azonban bizonyos sportokat űzzünk, vagy különleges foglalkozásunk van, fontos, hogy ezekre felhívjuk a tanácsadónk figyelmét, mert előfordulhat, hogy egyes biztosítások nem fedezik a profi versenyeken való részvételből eredő balesetek kártalanítását, vagy bizonyos tevékenységek alatt elszenvedett baleseteket kártalanítását.

A családos ügyfél számára megfelelő biztosítás

A családalapítás egy olyan szakasz egy ember életében, amelyben az életmód teljesen átalakul. Örömet, de egy sor kihívást és új felelősséget is hoz, főleg, hogy a védelem iránti igény már az egész családra kiterjed.

Ebben az életszakaszban, már nem csak az lehet fontos, hogy mi lesz velünk, ha történik valami, hanem hogy mi lesz a családunkkal, ha velünk történik valami nemvárt dolog. Ekkor már érdemes olyan biztosítási fedezeteket is választani, amelyek akár betegség miatti költségeket is fedezi. Illetve egy tragédia esetén is anyagi segítséget nyújt a családnak.

Egy biztosítás soha nem tudja enyhíteni az érzelmi vesztességet, viszont tud abban segíteni, hogy az érzelmi vesztességet ne kövesse egy anyagi vesztesség is.

Ezért a választott biztosítási ellátásoknak minden családtagot meg kell védeniük.

Például azoknál a szülőknél, akik gyermeküknek szeretnének biztosítást kötni, kétféle ellátás választható: egyik módozat a balesetek, betegségek esetére szóló biztosítás, másik pedig a gyermekünk jövőjének anyagi védelmét szolgálja.

Ha egészségügyi problémák kockázatáról beszélünk, akkor a biztosítás olyan juttatásokat tartalmazhat, mint: sürgősségi egészségügyi szállítás költségeinek fedezése, kórházi ellátás baleset vagy betegség esetén, ellátás csonttörések esetén és égési sérüléseket okozó balesetek. A hivatalos szünetekben pedig egyes ellátások megduplázzák értéküket.

Ha szülőként állandó anyagi támogatást szeretnénk nyújtani gyermekünknek a tanulmányai folytatásához vagy egy fontos vásárláshoz, nagyon hasznos lehet a befektetési komponens hozzáadásának lehetősége. Így a gyermekvédelmi biztosítás mellett személyre szabott befektetési tervet is választhatunk.

Végül, ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő fedezeteket, elengedhetetlen, hogy nyitottak legyünk a tanácsadónkkal, akivel beszélünk, tájékoztassuk a kórtörténetünkről, aktuális egészségi állapotunkról, életmódunkról, és vegyük figyelembe az általa javasolt megoldásokat.

Fieraru Gábor futurista tanácsadó

Jövőtervezés Okosan