Kérjük, fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának ajánlásait a téli közlekedéssel kapcsolatosan – olvasható a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében.

A gépjárművel történő téli közlekedés alapfeltétele a téli gumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen a hiánya ebben az évszakban az egyik fő baleseti veszélyforrás lehet. Téves az a nézet, hogy a téli gumiabroncsot csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik. A gumiabroncs cseréjének ideje ugyanis már akkor elérkezik, amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli gumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. A megfelelő mintázat és mélység teszi lehetővé, hogy gyorsabban elvezeti a havat, latyakot, vagy vizet, így segítve elő az aszfalthoz történő közvetlenebb kapcsolatot. Azon túl, hogy az évszaknak megfelelő abroncsot használnak, ellenőrizzék azokat rendszeresen és tartsák be a gépjármű gyártójának utasításait a guminyomásra vonatkozóan!

A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák tisztán tartása is lényeges.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós felületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem egyeztethetők össze a téli vezetéssel, emellett a sebesség megválasztásánál is legyenek körültekintőbbek!

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset, amikor a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszhatnak az emberi tényezők, mint a gépjármű nem megfelelő műszaki állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

Kérjük, tartsák be a téli közlekedés szabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet – olvasható a közleményben.

Forrás: POLICE