A drága benzin „valójában csak egy orbáni megszorítás”, amely a magyarok zsebéből húzza ki a pénzt egy megélhetési válság kellős közepén – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

Varju László kifejtette: újabb negatív történelmi rekordot döntött meg „az orbáni infláció”, a szerdai nagykereskedelmi áremelés miatt még soha nem volt ennyire drága a benzin Magyarországon. „Miközben az Orbán-kormány azt hazudja”, hogy a háborús szankciók miatt magasak az üzemanyagárak, valójában a világpiaci olajár már a háború előtti szintre zuhant vissza, azonban a benzinár tovább nő Magyarországon – sérelmezte.

Kiemelte: a DK árnyékkormánya szerint meg kell állítani az üzemanyagok további drágulását, ezért az alapüzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásáig 5 százalékra kell csökkenteni, míg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra kell mérsékelni.

Úgy véli, az Orbán-kormány „nyerészkedik az üzemanyagokra rakott Európa-rekorder áfán és a jövedéki adón”.
Varju László szerint az árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy újra megfizethetővé váljon a tankolás. Nem lehet tovább húzni az időt, különben „az orbáni infláció teljesen tönkreteszi a magyar embereket és a vállalkozásokat” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Forrás: MTI