A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 30 éves budakeszi férfi ellen, aki a 2. sz. főúton okozott több személy és egy ló sérülésével járó balesetet.

HIRDETÉS

A vád szerint a férfi és utasa 2021. október 9. napján 16:20 óra körül a 2. számú főúton Rétság felől Vác irányába autóztak. Rétság lakott területén szüreti felvonulás zajlott, majd a várost elhagyva egy emelkedőn a vádlott mintegy 78-82 km/h-s sebességgel közlekedett, amikor utolért egy szorosan az úttest jobb szélén, részben már az útpadkán haladó hintót. A két ló vontatta hintón a kocsis mellett egy férfi, mögöttük két népviseletbe öltözött két fiatal lány ült.

A vádlott – állítása szerint a szemből tűző nap miatt – nem észlelte a fogatot, ezért a személygépkocsi jobb első részével fékezés és ellenkormányzás nélkül a hintó bal hátsó részének ütközött. Az ütközéstől hirtelen felgyorsuló hintóról a kocsis a lovak közé esett, utasai az úttestre és az út menti vízelvezető árokba zuhantak, a megvadult lovak pedig a hintóval a közelben lévő benzinkútig vágtattak.

A balesetben a kocsis csigolyatöréseket, három utasa könnyebb sérüléseket szenvedett. Az egyik ló ugyancsak súlyosan megsérült és a járművek is megrongálódtak.

A gépkocsi vezetője megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint a járművel mindig a látási viszonyoknak megfelelően kell közlekedni, ezért az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg; vádiratában pénzbüntetés kiszabására és a 288.498 forint bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság hoz döntést.

 

Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség

HIRDETÉS