Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb összeget megszerezni tőlük – közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

HIRDETÉS

Az elmúlt napon Nógrád vármegyében az „unokázós” csalók ismét több alkalommal kíséreltek meg idős emberektől pénzt kicsalni. Az elkövetők vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat és a korábbi esetekhez hasonlóan pénzt próbáltak meg kicsalni tőlük többnyire azzal az ürüggyel, miszerint közeli hozzátartozójukat – gyermeküket, unokájukat – letartóztatták és kiszabadításukhoz pénzre van szükség.

A rendőrségre 2023. február 1-jén összesen tíz esetben érkezett bejelentés „unokázós” csalással kapcsolatban, azonban a szépkorúak szemfülességének köszönhetően a csalók minden alkalommal, már a telefonbeszélgetés során lelepleződtek, így pénz átadására egyik esetben sem került sor.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy figyelmeztessék hozzátartozóikat, nehogy bűncselekmény áldozatává váljanak!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a telefonban a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

 • Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
  Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
 • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
  „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
 • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
 • Hivatalos személy nem kér pénzt:
  se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
 • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
 • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Forrás: POLICE

HIRDETÉS