A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 17 éves dél-nógrádi fiú ellen, aki a négy éves húga fülbevalóját lopta el azért, hogy kábító hatású anyagot szerezzen.

HIRDETÉS

A vád szerint a kábítószer-használó vádlott 2022 augusztusában otthonukban a beteg, négy éves húga egyik füléből kivette a 18 karátos arany fülbevalót, hogy azt eladja és a pénzből drogot vegyen.

Az ékszert azonban senki nem vette meg tőle, így azt előbb a lakásban elrejtette, majd később az édesanyjának átadta, a 20.000 Ft-os kár így megtérült.

A beteg, négy éves kislány jogilag védekezésre képtelen személynek minősül, aki pedig ilyen sértettől tulajdonít el idegen dolgot, nem lopást, hanem súlyosabb bűncselekményt, kifosztást követ el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezért védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztással vádolta meg a fiatalkorú fiút, vádiratában vele szemben közérdekű munka büntetés kiszabására és 14.400 Ft bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt.

Fiatalkorú vádlottal szemben közérdekű munkát akkor lehet kiszabni, ha az ítélet meghozatalakor a tizenhatodik életévét betöltötte, összhangban a Munka Törvénykönyvének azon szabályával, ami szerint a tizenhatodik életévét betöltött személy munkavállalóként munkaviszonyt is létesíthet.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság hoz ítéletet.

 

Fotó: képünk illusztráció

Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség

HIRDETÉS