19 személlyel szemben emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség, akik hamis munkáltatói igazolások felmutatásával igényeltek online kölcsönöket – közölte a Nógrád Vármegyeiegyei Főügyészség hírportálunkal.

HIRDETÉS

A vádirat szerint 2021 nyarán egy 34 éves szécsényi férfi az egyik pénzintézet online felületén úgy igényelt kölcsönt, hogy egy olyan hamis munkáltatói igazolást használt fel, amit pénzért szerzett. Az igazolásban szereplő cégnél soha nem dolgozott, az igényelt összeget pedig már annak felvételekor sem állt szándékában visszafizetni. Miután ily módon – többszöri próbálkozást követően – sikeresen igényelt több szászezer forint kölcsönt, arra rendezkedett be, hogy másoknak is segít ily módon kölcsön felvételében.

Ennek keretében egy 33 éves nő és egy 63 éves férfi is kapcsolatba került a vádlottal, akik megadták az igényléshez szükséges adatokat, majd a férfi az általa szerzett hamis munkáltatói igazolást is csatolva benyújtotta nevükben az igénylést. A pénzintézet az igénylést elfogadta, így a nő és a férfi több százezer forint összegű kölcsönhöz jutott, melyet nem szándékoztak visszafizetni, arra lehetőségük sem lett volna. Az így szerzett pénzt a vádlottak egymás között az előzetes megállapodásuknak megfelelően szétosztották.

HIRDETÉS

A sikeres igénylést követően a három vádlott több ismerősük részére is igényelt ilyen módon kölcsönöket. A nő hajtotta fel az igénylőket, a 69 éves férfi feladata volt ezek továbbítása a 34 éves vádlottnak, aki pedig az online igényléseket a beszerzett munkáltatói igazolás felhasználása mellett benyújtotta a pénzintézetnek. A kölcsönt igénylőknek ezért cserébe az igényelt összeg meghatározott hányadát kellett átadniuk nekik.

Ezen metódussal 2021 nyarától őszig a vádlottak különböző személyek részére „intézték” a hitel felvételeket, tudottan a visszafizetés szándéka nélkül, hamis munkáltatói igazolásokkal. A kölcsönösszegek jellemzően 300.000-1.500.000 forint közöttiek voltak, az igénylések többségükben sikerrel jártak.

HIRDETÉS

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat, melyben mindannyiukkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a vádlottak az okozott kárt is fizessék meg.  Az ügyészség további 16, az igénylésekben érintett személy ellen is vádat emelt, jellemzően elzárást, felfüggesztett szabadságvesztés, vagy végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására és az okozott kár megtérítésére tett indítványt velük szemben.

Forrás: Nógrád Vármegyei Főügyészség