Még mindig sok bizonytalanság övezi Magyarország gazdasági helyzetét, amely éppúgy a hazai ingatlanpiacon is megmutatkozik. Az kétségkívül biztos, hogy fordulóponthoz ért a lakáspiac, a 2021 óta tartó ingatlanár-drágulást követően a tavalyi év második felében csökkenő árak és kereslet uralta a piacot. Emellett nem csak az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene esett vissza több mint 20%-kal, hanem a lakáspiaci adásvételek száma is.

HIRDETÉS

Az idei évben a nem túl optimista kilátások szerint hasonló lakáspiaci pangás következhet be, mint amit a koronavírus-járvány idején tapasztaltunk. Az idén a vevők jobb alkupozícióban találhatják magukat az eladóknál a különböző ingatlan-szegmensekben kialakult túlkínálat miatt.

Messze még a mélypont

Hazánk jelenlegi gazdasági állapotát tekintve a szakértők ma már az optimistább forgatókönyv bekövetkezését várják, mint akár csak három-négy hónappal ezelőtt. A lakáspiaci tendenciákat tekintve pedig már szinte biztosak abban, hogy a kereslet 2022 második fele óta tartó csökkenése most nem éri el a 2008-as válság során tapasztalt mélypontot. A visszaesésben jellemzően nagy szerepe van az egyre kedvezőtlenebb kamatkörnyezetnek, az inflációnak és az elhalasztott tranzakcióknak is, amely most már egyértelműen megmutatkozik a hazai lakásárak alakulásában, mégis az elemzők szerint nincs ok a kivárásra. A jelenlegi helyzetben is adódnak megfelelő lehetőségek a lakásvásárlók számára, csupán a pénzromlás és a háború okozta bizonytalanság következtében nehezebb kalkulálni a piacra lépés megfelelő időpontját.

Olcsóbbak lehetnek idén a lakáscélú hitelek 

A jegybanki alapkamat folyamatos emelkedése erőteljesen érintette a lakossági hitelezési piacot is. A kamatkörnyezet változása sok hitelszerződést érint közvetetten, azonban amíg kamatstop van érvényben, a változás az újonnan megkötött hitelek esetében is értendő. A MNB jelenleg elérhető legfrissebb, márciusi hitelezési jelentésében arról számolt be, hogy a 2022-ben megkötött lakossági hitelszerződések volumene elmaradt az előző év azonos időszaki kibocsátástól, amiben a bázishatás mellett a bizonytalanabb makrogazdasági környezet is jelentős szerepet játszott. A felmérésből az is kiderül, hogy a hitelfelvevők és a bankok is óvatosabbá váltak a hitelpiacon a tavalyi év utolsó negyedévben, ami 2023 első felében is visszafogottabb hitelezést eredményezhet. A jelenlegi kilátások szerint a jegybank általi szigorítás az idei évben is folytathatódat, amely szintén a hitelkereslet csökkenéséhez vezethet.

Még mindig az egyik legolcsóbb térségnek számít Nógrád megye

Az északi országrészben még mindig az országos átlagár alatt találhatók az ingatlanok kínálati árai. A térségben az átlagos kínálati ár 300 ezer forint körül mozog, ingatlan típustól függően. A családi házak jellemzően 250 és 290 ezer forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre, a lakáspiacon pedig a panellakások négyzetméterenkénti átlagára majdnem 100 ezer forinttal magasabb, mint a téglalakásoké. A megyei átlagár a téglalakások esetében szintén 300 ezer forint körül alakult februárban.

 

Forrás: Creditline.hu