A Kondor hagyatékot Lőrincze Lajos nyelvész fia Lőrince Péter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség (VOSZ) elnöki főtanácsadója adta át Balassagyarmat város polgármesterének Csach Gábornak csütörtök délután a városházán.

Azért hoztam Balassagyarmatra ezeket a dokumentumokat, mert úgy vélem, hogy a boríték tartalma a várost illeti -mondta a Nógrád24.hu-nak Lőrince Péter. Majd azzal folytatta: Édesapám kedves ismerőse volt akkor már Angliában élő özvegy Kondor Ernőné, és ő küldte át édesapámnak Lőrincze Lajosnak budapesti címére azt az újságcikk válogatást, amely Kondor Ernő első kabaréjához a Bonbonniere-hez kapcsolódott, és mivel Balassagyarmaton van Kondor Ernő emlékszoba, úgy gondoltam, hogy ez ide tartozik.

Lőrince Péter a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség (VOSZ) elnöki főtanácsadója és Csach Gábornak Balassagyarmat város polgármestere nézik az átadott Kondor hagyatékokat. Fotó: NÓGRÁD24.hu

Kondor Ernő Balassagyarmaton született 1881. március 26-án Kohn Hermann (Ármin) és Klein Júlia fiaként. Pályáját banktisztviselőként kezdte. 1904-ben elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző Iskoláját, majd színpadon játszott Aradon, Debrecenben és Kassán. Rövid ideig Párizsban is élt.

1907. augusztus 13-án Budapesten házasságot kötött Dinjesy Juliannával, Dinjesy János és Király Anna leányával, akitől 1910-ben elvált.

1907-ben váratlanul pénzhez jutott egy örökség révén. Ez tette lehetővé, hogy saját kabarészínházat rendezzen be Budapesten a Teréz körút 28. alatt egy boltban Fővárosi Cabaret Bonbonniere néven. A megnyitót Molnár Ferenc írta és Somlay Artúr mondta el, Szép Ernő mondott csípős élceket, Nyárai Antal énekelt kuplékat, az igazgató pedig Nagy Endre volt. A vállalkozás nem volt túl sikeres, egy hónap után bezárt. Kondor ezután Nagyváradon vállalt munkát: virtuóz hegedőműveket adott elő a Zöldfa passage-ban.

Forrás: NÓGRÁD24.hu