Nógrád vármegyében az elmúlt hét napon kilenc személyi sérüléssel járó és tizenegy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

Bátonyterenyén a Béke úton közlekedett 2023. május 5-én a reggeli órákban egy 44 éves nő személygépkocsival, amikor balra kanyarodás közben összeütközött az előzését végrehajtó gépjárművel. A baleset során a 44 éves sofőr megsérült.

Egy motorkerékpárt vezető 49 éves férfi Karancslapújtő belterületén május 6-án a délutáni órákban a kapubejáróban parkoló személygépkocsi takarásából kívánt balra az útra kikanyarodni, amikor nekiütközött az arra haladó segédmotoros kerékpárnak. A baleset következtében mindkét jármű vezetője megsérült.

Az elmúlt egy hét során további hét személyi sérüléssel járó és tizenegy anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén, valamint öt ittas járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy számos közlekedési baleset kiváltó oka az előzési és a kanyarodási szabályok megsértése. Nagyon fontos, hogy mielőtt a járművezető irányt változtat, manővere előtt meg kell győződnie arról, hogy gépkocsija előzésébe nem kezdett-e bele más jármű, illetve elsőbbséget kell adnia a szemből érkezőknek.

Ugyanígy az előzés során is nagyon körültekintően kell eljárni. Még annak megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy más nem előzi-e már a járművét, az előtte haladó ilyen szándékot nem jelzett-e, van-e elegendő út a manőverhez, illetve ezzel más járművezetőt nem késztet-e hirtelen fékezésre. Szintén fontos a megfelelő oldaltávolság megtartása is.

Balra kanyarodási manővert végző és előzését megkezdő járművek esetén mindkét sofőrre vonatkoznak szabályok. A kanyarodó csak akkor kezdheti meg irányváltoztatását, ha meggyőződött arról, hogy őt nem előzik. Az előzést végző egy balra kanyarodó mellett pedig csak jobbról haladhat el. Hogy e szabályoknak mindkét fél eleget tudjon tenni, elengedhetetlenül szükséges az irányjelző, illetve a visszapillantó tükrök használata.

Forrás: POLICE/NÓGRÁD24.hu