A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztály munkatársai felhívják a lakosság figyelmét a csalók által használt üzenetek veszélyeire – közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére, esetleg megérkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket is tartalmaz, amelyet megnyitva – a felhasználói bizalom növelése érdekében – ismert csomagküldő szolgálat arculati elmeit is megjelenítik. A gyanútlan felhasználót arra akarják rávenni, hogy a linkre kattintás után telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony alkalmazást telepítsen, amely segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközökön tárolt adatokhoz.

A személyes adatok, képek, dokumentumok védelme érdekében az ilyen vagy hasonló SMS üzeneteket érdemes kattintás nélkül törölni.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat!

  • Ha csomagot rendelt, minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
  • Fontos megemlíteni, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez!
  • A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatnak a küldemény kézbesítésének várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
  • Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárja be!
  • Soha ne töltsön le vagy telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást mobiltelefonjára, okoseszközére!
  • Ezen kívül célszerű valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Forrás: POLICE/NÓGRÁD24.hu