A férfi a baleset utáni napon önként jelentkezett a rendőrségen – közölte a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Nógrád24.hu-val.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy 26 éves férfi 2023. február 12-én 16 óra 15 perckor közlekedett személygépkocsival Salgótarján belterületén Zagyvapálfalva irányából a városközpont felé. A járművezető a Rákóczi út és Bem út kereszteződésénél balra történő kanyarodása közben észlelte a vele szemből érkező és egyenesen továbbhaladni szándékozó gépjárművet, azonban a kereszteződésnél már későn állt meg, így a jármű eleje a szembejövő forgalmi sávba átért. Ekkor a városközpont irányából haladó sofőr az ütközés elkerülése érdekében jobbra irányította a járművet, amely a járdaszigeten és a járdán áthaladva az út menti sövényt letarolva állt meg. A 26 éves férfi a helyszínről megállás nélkül továbbhajtott mielőtt meggyőződött volna arról, hogy a baleset következtében valaki megsérült-e vagy nem szorul-e segítségnyújtásra. A baleset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár keletkezett.

A 26 éves ecsegi lakos a baleset másnapján jelentkezett a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán, ahol őt cserbenhagyás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A férfi a bűncselekmény elkövetését elismerte. A rendőrök az eljárás vizsgálati szakaszát a napokban lezárták és a férfival szemben vádemelési javaslatot tettek az ügyészségen.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a KRESZ előírása szerint a közúti baleset esetén a jármű vezetője – függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet – köteles azonnal megállni. A baleset során megsérült személyek részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

Ha a baleset személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Fontos, hogy személyi sérülésnek minősül már az is, ha az érintettek közül valaki fájdalomra, mozgási nehézségre vagy rosszullétre panaszkodik. Fokozottan körültekintőnek kell lenni akkor, ha a baleset résztvevője gyermekkorú, hiszen ő még – főleg az ijedtség miatt – fel sem tudja mérni, hogy valójában megsérült-e, illetve hajlamosak eltitkolni fájdalmukat. Ezért törekedni kell arra, hogy a szülő megjelenjen a helyszínen.   

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, cserbenhagyás vétségét követi el, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Baleset, illetőleg személyi sérülés észlelése estén tehát legfontosabb, hogy kezdje meg az elsősegélynyújtást, majd hívja a 112-es központi hívószámot!

Forrás: POLICE/NÓGRÁD24.hu