Hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult csapadék Nógrád vármegyében számol be a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Facebook oldalán. Mint írták: 6 település voltak nagy gondok, 4 város hivatásos tűzoltói és 12 önkéntes egyesület rohant az esetekhez. 5500 homokzsákkal védekeztek az áradás ellen, mintegy 400 ingatlant mosott el teljesen az eső, és 800 ember jutott bajba.

Hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék Nógrád vármegyében. Karancsberényben egy hegyoldalról nagy mennyiségű csapadék és sár zúdult le, két ingatlan udvarát veszélyeztetve. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Palóc Nógrád Vármegyei Mentőcsoport önkéntesei avatkoztak be, két lakóház védelmében mintegy ötszáz homokzsákot helyeztek el. Kiöntött a Buják településen átfolyó Virág patak és a Bujáki patak. A pásztói hivatásos tűzoltók, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a bujáki Váralja Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, valamint az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei távolították el a vizet és ezer darab homokzsákot helyeztek el. A védekezésben a polgármester irányítása mellett a helyi lakosok is részt vettek. A medréből kilépő víz hatvan ingatlant és százötven embert veszélyeztetett. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kiöntött a Nógrádsipeken átfolyó Rimóc-Sipek patak, egy gépjármű pedig a kiöntött patakba hajtott. A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók mellett a Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Szécsény Járási Mentőcsoport és a Bátonyterenyei Járási Mentőcsoport volt a helyszínen. Az egységek eltávolították a vizet, valamint kétezer-ötszáz homokzsákot helyeztek el összesen tizenöt ingatlannál. A védekezésben kétszáz helyi lakos vett részt a polgármester irányítása mellett. A medréből kilépő víz háromszáz ingatlant és hatszáz embert veszélyeztetett. Hat lakóház lakhatatlanná vált, ezért lakosságvédelmi intézkedés keretében tizenkét embert a helyi kúria épületében szállásoltak el. A helyszínen részleges operatív törzs működött.

A medréből kilépő Rimóc-Sipek patak Rimócon is jelentős károkat okozott. A bátonyterenyei hivatásos tűzoltók mellett Szécsényfelfalu Községi Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyargéc Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, a HELP Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a karancssági Kisherceg Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Bátonyterenyei Járási Mentőcsoport volt a helyszínen. Az egységek vizet távolítottak el, valamint ezerötszáz homokzsákot helyeztek el összesen tizenkilenc ingatlannál. A védekezésben a polgármester irányítása mellett hetven helyi lakos is részt vett. A medréből kilépő víz harminc ingatlant és ötven embert veszélyeztetett. Egy lakóház lakhatatlanná vált, egy ember a településen, rokonoknál kapott elhelyezést. A védekezésben két homlokrakodóval és két tehergépjárművel is segítették a tűzoltók és az önkéntesek munkáját.

Egy lakóház pincéje került víz alá szerda este Endrefalván. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és szivattyúval távolították el a vizet, és a közeli árokba vezették. Az Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület hat önkéntese is a helyszínen volt. Sérülés nem történt.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság/NÓGRÁD24.hu