2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyed22 milliárd forintba kerül az állami cégeknél a bérkompenzáció

22 milliárd forintba kerül az állami cégeknél a bérkompenzáció


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt többségi állami tulajdonú társaságoknál összesen 80 ezer munkavállalót érint a bérkompenzáció, amelynek költsége 2012-ben 22 milliárd forint - tudatta az MNV szerdán az MTI-vel.

Pénz03


A vagyonkezelő tájékoztatása szerint a bérkompenzációt a társaságok saját forrásaikat felhasználva oldják meg, de jelzik az MNV Zrt.-nek, ha nem tudják kigazdálkodni a bérkompenzáció költségeit. Tavaly december 22-én hirdették ki a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendeletet.


Ezek alapján a minimálbér 2012. január elsejétől havi 93.000, a garantált bérminimum pedig havi 108.000 forintra emelkedett. Január elsejétől megszűnt a munkavállalók adójóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék, és a két intézkedés hatására 2012-ben a havi szinten 216.806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreik emelkednek. Korábban a versenyszféra képviselői úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a bérkompenzáció végrehajtásánál a munkahelyek megtartását tekintik elsődleges szempontnak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite